Де дорослі можуть отримати вакцину від кору та дифтерії і чи вистачить всім. Коментар МОЗ

В Україні вакцина проти кору для дорослих є тільки в приватних медустановах, а проти дифтерії і правця можна вакцинуватися за держкошти

Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" розповіла заступник міністра охорони здоров'я з питань євроінтеграції Ольга Стефанишина, яка курує в МОЗ закупівлі ліків.

"Поки що за гроші держбюджету дорослих не можуть вакцинувати, оскільки, за українським законодавством, програма імунопрофілактики проти кору розрахована тільки на дітей. Зараз, завдяки економії, якої досягає фонд ЮНІСЕФ під час проведення закупівель вакцин, у Міністерства є фінансова можливість закупити вакцини і для дорослих", - розповіла вона.

Стефанишин наголосила, що натомість дорослі можуть вакцинуватися за держкошти від дифтерії і правця.

"На даний момент в наявності є три комбінованих вакцини, які дозволяють імунізувати населення від дифтерії - 9,7 млн доз. Цієї кількості цілком достатньо для проведення рутинної імунізації населення проти дифтерії. Крім того, у четвертому кварталі цього року планується поставка ще більше 6 млн доз комбінованих вакцин, які можуть використовуватися для профілактики дифтерії", - додала Стефанишин.

Також заступник міністра наголосила, що станом на 1 січня цього року в Україні було 516 тисяч доз вакцин від кору.

"Вони розподілені по регіонах. На сьогодні вакцина від кору є. Це - бельгійський препарат, який закуповує для МОЗ фонд ЮНІСЕФ. На думку експертів МОЗ, цього повинно вистачити до наступної поставки, щоб проводити імунізацію проти кору згідно з календарем щеплень і продовжувати проводити вакцинацію дітям, які вчасно не пройшли імунізацію", - розповіла вона.

Стефанишин наголошує, що багато батьків відмовляються вакцинувати своїх дітей, бо в Україні майже 10 років триває активна антивакцинальна кампанія. 

Читайте також: Тисячі українців захворіли на кір. Чим небезпечна хвороба

"У зв'язку з чим у нас налічувалася велика кількість недовакцинированных діток, тобто тих, у яких був порушений календар щеплень, і вони отримали або одну дозу вакцини проти кору з двох необхідних, або взагалі жодної. Для того, щоб вирішити цю проблему, з 2 серпня міністерство почало проводити посилену імунізацію від кору. До кінця 2017 року було провакциновано близько 65% недовакцинованих діток. І зараз посилена імунізація триває", - додала вона.

За її словами, у квітні очікується поставка 1 млн доз вакцин від кору. Наступна поставка в 900 тис. доз вакцин очікується в листопаді.