Мін’юст залучить іноземних радників для стягнення штрафу з "Газпрому"

Міністерство юстиції України має намір залучити радника для стягнення з російського "Газпрому" штрафу АМКУ на 172 млрд грн за рахунок зарубіжних активів російської компанії

Про це повідомив на прес-конференції в Києві заступник міністра юстиції Сергій Шкляр, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Триває робота в цьому напрямку. Нині, наскільки мені відомо, готується тендер із залученням іноземних радників, які займатимуться цим питанням за кордоном", - сказав він.

В січні 2016 року АМКУ оштрафував ПАТ "Газпром" на 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу України. Штраф згодом зріс до 171,932 млрд грн за рахунок пені за його несплату. Потім це рішення було кілька разів підтверджене українськими судами.

АМКУ в квітні 2017 року направив до Державної виконавчої служби заяву про відкриття виконавчого провадження про примусове стягнення з ПАТ "Газпром" 171,932 млрд грн.

Згідно зі звітом "Газпрому", 12 травня компанія отримала постанову про відкриття виконавчого провадження на суму 189,125 млрд грн і накладення арешту на рахунки представництва "Газпрому" в Києві, дивіденди та акції від участі в капіталі Газтранзиту", а також акції або частки у ПАТ "Інститут "ЮжНІІГіпрогаз", ТОВ "Газпром збут Україна", ТОВ "Міжнародний консорціум з управління та розвитку газотранспортної системи України".