На Різдвяні свята центри “Паспортний сервіс” працювали майже без вихідних

Свята святами, а центри обслуговування громадян “Паспортний сервіс” працювали майже без вихідних, щоб більшість наших громадян змогли подати документи на оформлення паспортів у вільний від роботи час, оскільки у багатьох були Різдвяні канікули

Центр, до якого ми завітали цими днями, знаходиться в самому центрі столиці, поруч зі станцією метро Печерська. Він одразу припав до вподоби киянам, яким треба було оформити документи для виїзду за кордон.

Ігор Паленко, заступник начльника 4-го відділу обслуговування "Паспортний сервіс": "Паспортний сервіс який знаходиться в Документ-сервісі "Готово", приймає громадян України на оформлення закордонного паспорта та паспорта громадянина України у вигляді ID карти виключно за попереднім записом до електронної черги, тобто OnLine".

Запис на оформлення документів через Інтернет на конкретний час виключає утворення черг, тож клієнт суттєво заощаджує час і може спокійно планувати свій день.  

"На запис OnLine відведено 18 талонів на годину, згідно пропускної спроможності нашого Паспортного сервісу", - каже Ігор Паленко, заступник начльника 4-го відділу обслуговування "Паспортний сервіс".

Після того як людина зареєструвалася на сайті, ставши до електронної черги їй залишається лише вчасно прийти на оформлення.

"Клієнту потрібно прийти за 10 хвилин до назначеного часу. На рецепції наші працівники перевіряють повноту наданих документів, та роздруковують талон за попереднім  OnLine записом", - уточнює Ігор Паленко, заступник начльника 4-го відділу обслуговування "Паспортний сервіс".

Після того як номер відвідувача з’явиться на екрані йому слід буде підійти до відповідного інспектора, який ще раз ретельно перевірить документи, зробить сканкопії та введе персональні дані до системи. 

"Після оформлення пакету документів клієнти ідуть на зняття біометричних даних до яких входить фотографування, зняття відбитків та від цифрованого підпису," - каже Альона Коваль, інспектор з основної діяльності 4-го відділу обслуговування "Паспортний сервіс".

Така ж процедура, лише трохи трішки змінена, очікує й на маленьких клієнтів. Згідно з діючим законодавством закордонний паспорт зараз можна оформити з самого народження.

"Ми оформляли паспорти дітям, двом дітям, єдине що нам не сподобалося - що це було на протязі 3 місяців вся ця процедура. Але самою процедурою оформлення ми залишилися дуже задоволені, тому що ми прийшли сюди, ми не втратили багато часу, нас зустріли з посмішкою, доброзичливо, ми подали документи сфотографувалися. Ми принесли одну фотографію молодшої дитини. Старшому 4 роки - ми фотографували тут, в причепі. Ну, я думаю, що молодша теж би з задоволенням тут сфотографувалася", - каже клієнт "Паспортного сервісу" Олена.    

Після завершення процесу подачі документів, залишається лише чекати на смс-повідомлення про готовність документа.

Юлія Бугайчук, інспектор з основної діяльності 4-го відділу обслуговування "Паспортний сервіс": "При надходженні паспорта в Паспортний сервіс клієнт отримує смс повідомлення. Для отримання свого закордонного паспорта необхідно прийти до нашого центру зі своїм Українським паспортом, якщо отримувач замовляв паспорт для дитини також має взяти свідоцтво про народження. Якщо дитині вже виповнилось 12 років необхідна особиста присутність дитини. Також якщо клієнт страхування потрібно взяти квитанцію про оплату щоб активувати свою страховку".

З серпня  дві тисячі тринадцятого року коли було відкрито перший "Паспортний сервіс" й донині послугами центрів, яких зараз в Україні двадцять п’ять, скористалися чимало громадян. Й отримали тут не лише закордонні паспорти, а й ID-картки, страхові поліси, довідки про відсутність судимості. Також у Центрах є можливість легалізувати документи шляхом проставлення апостилю та зробити переклади щонайменше  на п’ятдесят іноземних мов.

Поки ми спілкувалися с працівниками центру, до віконця видачі документів за своїм черговим паспортом підійшов улюбленець всіх глядачів  розважальної телепрограмами "Орел і решка". Це його вже четвертий закордонний паспорт. Ми поцікавились, якої він думки про центри і чому, як з’ясувалося,  уже третій раз звертається саме сюди.

Микола Серга, виконавець і автор пісень, провідний клієнт "Паспортного сервісу": "По-перше зручно. У нас є знайомі, які рекомендували, і їх рекомендації залишилися підтвердженими, і я дуже вдячний за ці рекомендації. У мене скоріше навіть інша відповідь на це питання, а якщо не у вас то у кого. Відмінний персонал, феї, особливо зараз приходиш і таке відчуття, що це реально справжні феї. Третього січня приходиш і таке відчуття що це реально справжні феї".

Цікаво, але в "Паспортних сервісах" крім своєї профільної роботи доволі часто проводять й просвітницькі акції. Школярі цілими класами приходять до них на екскурсії. Й інспектори центрів радо розповідають їм про наші українські посвідчення особи, про особливості оформлення закордонного паспорта, паспорта громадянина України у вигляді ID-картки.