ПАРЄ ухвалила резолюцію про масові порушення Росією прав людини в Криму та на Донбасі

Парламентська асамблея Ради Європи схвалила резолюцію про гуманітарні наслідки війни в Україні, у якій підкреслила відповідальність Росії за масові порушення прав людини в Криму та на Донбасі

Про це повідомляє "Європейська правда".

Резолюція отримала абсолютну підтримку в залі (56 голосів за, 0 проти, 10 утрималися). Були схвалені всі поправки, спільно запропоновані українськими делегатами.

Документ вкотре підтверджує, що дії РФ в Україні є війною. Переважна більшість його політичних позицій вже звучала в інших рішеннях ПАРЄ, однак є новації. Серед іншого, ПАРЄ привітала схвалення закону "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях"

На пропозицію представників України тепер згадується не про "анексію Криму", а про "окупацію Криму та спробу його анексії".

Також важлива норма стосується переслідувань українців та кримських татар на окупованому півострові. ПАРЄ вважає, що російська політика є порушенням конвенції ООН, яка забороняє депортацію.

"Російську політику необхідно розглядати як порушення Статті 49 Женевської конвенції VI, у відповідності до якої масове примусове переселення, а також депортація осіб з окупованої території заборонена, незважаючи на мотивацію цих дій", - йдеться у резолюції.