Турецька влада за ніч арештувала 42 людини за пости про військові дії у Сирії

Турецька поліція протягом ночі затримала 42 людини, у тому числі прокурдського політика, за "поширення терористичної пропаганди" в соціальних мережах про військову операцію Туреччини проти курдів у Сирії

Про це повідомляє Reuters  з посиланням на турецькі ЗМІ.

Загалом, внаслідок поліцейських рейдів у західній провінції Ізмір було затримано близько 70 осіб з початку військової операції "Оливкова Гілка".

Повідомляється, що контртерористичні загони почали одночасні рейди в різних частинах міста Ізмір та прилеглих провінціях Денізлі та Маніса.

Серед затриманих в Ізмірі є також глава про-курдської Демократичної партії народів (ДПН), другої за величиною опозиційної партії в парламенті, яку Анкара підозрює у зв'язках з Робочою партією Курдистану.

Серед затриманих були також шість підозрюваних, обвинувачених у поширенні пропаганди на вулицях.

Поліція провела подібні арешти, пов'язані з повідомленнями в соціальних мережах, по всій країні, затримавши 14 підозрюваних у східних провінціях Ван, Игдир та Мус, і ще п'ять у середземноморській провінції Мерсін.

Довідка:

Курди — народ, що мешкає переважно в горах Тавр і Загрос в області Курдистан (південний схід Туреччини, захід Ірану, північ Іраку, північний схід Сирії), а також в Азербайджані, Вірменії та інших країнах. Велика курдська діаспора існує в країнах Європи.

Історія конфлікту:

Анкара протягом останніх років не раз заявляла, що посилення курдських сил у прикордонному з Туреччиною регіоні вона вважає небезпечним.

Перша турецька операція під назвою "Щит Євфрату" розпочалася ще влітку 2016 року і тривала до березня 2017 року. Ердоган стверджував, що вона спрямована проти угрупування "ІД" і сирійських курдів, пізніше він сказав, що має намір повалити Асада.

Зрештою, Туреччина утворила підконтрольний їй анклав і не допустила об'єднання курдських сил у регіоні.

Днями Туреччина оголосила про нову військову операцію в Сирії, щзо отримала назву "Оливкова гілка". 21 січня турецький прем'єр-міністр Бінал Їлдирим на прес-конференції в Стамбулі оголосив, що війська увійшли в контрольований курдами сирійський район Африн.

Територія Африну контролюється курдами із сирійської партії "Демократичний союз", а турецька влада вважає її союзною Робочою партією Курдистану, яку в Туреччині оголошено терористичною організацією.

У бойових діях у Сирії з боку курдських партій беруть участь курдські "Загони народної самооборони", що входять у ширшу коаліцію - "Сирійські демократичні сили".

Про те, що Туреччина розпочне операцію проти курдських сил, президент Реджеп Таїп Ердоган попереджав ще 13 січня. Тоді він зауважував, що її метою стане не тільки Африн, а й Манбідж - ще один анклав, контрольований курдами на півночі Сирії.

Мета операції "Оливкова гілка", як стверджує турецький віце-прем'єр Хакан Чавушоглу, - не дати створити терористичний коридор на півночі Сирії, захистити південні кордони НАТО, прикордонні регіони Туреччини і позбавити курдське і арабське населення Туреччини від насильства.

Під час операції турецькі військові мають намір створити 30-кілометрову зону безпеки і знищити всі терористичні організації, сказав у неділю, 21 січня, прем'єр-міністр. Потенційні втрати противника він оцінив у 10 тис. осіб.