10 найдивовижніших будівель 2018-го, які хочеться побачити на власні очі

Лижна гірка на даху сміттєпереробного заводу, шопінг-центр у вікторіанському вугільному дворі і розважальний комплекс у золоті

Список незвичайних будівель опублікувало видання Deezen.

1. Центр виконавських мистецтв Тайбея, Тайвань

Засновник архітектурного бюро OMA Рем Колхас презентував проект цієї будівлі ще у далекому 2009-му, та відкриють її лише у 2018-му. Розмах нового театрального комплексу тайванської столиці вражає: у великому залі легко можуть вміститися до 1500 відвідувачів, а у двох малих залах - до 800. 

Один із майданчиків помістили у величезну прозору сферу із рифленим склом. За задумом Колхаса, всі три приміщення об'єднані загальним бекстейджем: це дозволить створювати неочікувані і таємничі перформанси.

2. Центр ресурсів Амагер, Данія

Тепер сміттєпереробні заводи не лише екологічні, а й стають місцем, де може відпочити уся родина. Данський архітектор Бьярке Інгельс зробив на даху лижну гірку, а замість клубів диму завод випускає великі напівпрозорі кільця.

3. Центральна бібліотека Крайстчерча, Нова Зеландія

Постраждалу від землетрусу 2010 і 2011 років будівлю в місті Крайстчерч відбудували і пофарбували в золотий колір. Після ремонту у бібліотеці розмістили місцевий архів і медіатеку.

4. Secular Retreat, Велика Британія

Будинки для усамітнення швейцарського архітектора Петера Цумтора - це дизайнерські котеджі з бетону. Вони ідеальнпідійдуть тим, хто хоче відпочити від шуму великого міста.

5. V & A Dundee, Велика Британія

Читайте також: Багато дерева, натуральні матеріали і простір. Як виглядає найкращий готель у світі 2017 року

Японець Кенго Кума створює філію музею Вікторії та Альберта в шотландському місті Данді. Гострий кут будівлі, що над водою, нагадує корму корабля.

6. Coal Drops Yard, Велика Британія

Студія Томаса Хізервіка перетворює вікторіанський вугільний двір в шопінг-центр уздовж каналу. Будинки не тільки відбудовують, а й додають до них нововведення: традиційні двосхилі дахи будуть торкатися один одного.

7. Національна бібліотека Катару, Катар

Ще один проект від OMA в Досі. Площа будівлі - 45000 м². У Національній бібліотеці буде три корпуси: архіву Катару і регіону, дослідницька бібліотека, а також громадська бібліотека для всіх охочих.

8. Leeza Soho Tower, Китай

Творіння архітектурного бюро Захи Хадід. Хмарочос висотою 207 метрів з найвищим в світі атріумом, який розгортається уздовж будівлі на 45 градусів.

9. Paradise City, Південна Корея

Paradise City вигадало архітектурне бюро MVRDV в Сеулі. Комплекс, у якому будуть шопінг-центр та нічний клуб, можна буде побачити з літака. А все завдяки величезному золотому колу, яке схоже на шматок тканини, що кинули на будівлю.

10. Нова центральна бібліотека Калгарі, Канада

Будівлю нової громадської бібліотеки розмістили прямо над залізничними коліями. Інтер'єр наповнений світлом і повітрям завдяки скляному фасаду і двом дерев'яним аркам.