У Європарламенті Умеров і Чийгоз закликали посилити тиск на Росію

У Європарламенті лідери Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз поінформували про порушення Росією прав людини в окупованому Криму

Про це йшлося на слуханнях підкомітету Європарламенту з прав людини, повідомляє "Укрінформ".

"В українському Криму де-факто російська окупаційна влада, як видається, взагалі не розуміє, що таке права і свободи людини, народу. Сотні облав і обшуків, сотні затримань і арештів, сотні адміністративних справ і штрафів, сума яких нараховується мільйонами рублів. Десятки людей викрадені за участю влади та парамілітарних організацій. Деякі із викрадених знайдені вбитими із ознаками насильства і тортур", - наголосив у виступі перед європарламентаріями Умеров.

За його словами, якщо Росія, як країна-терорист не прислуховується до рекомендацій і вимог міжнародних організацій, не виконує рішень міжнародних судів, то демократичний світ повинен продовжувати і посилювати тиск на Кремль.

У свою чергу Чийгоз акцентував увагу Європарламенту на тому, що в Криму відбувається не просто порушення прав людини Росією, а здійснюється терор.

"Сьогодні громадянин України у Криму - це загроза для свого життя, для своїх близьких. Сьогодні арешти у Криму – це прояви безжальності, терору з боку держави Росія", - заявив Чийгоз.

Голова делегації Європейського парламенту в комітеті асоціації Україна-ЄС Даріуш Розаті наголосив на необхідності спільних засідань між підкомітетом з прав людини законодавчого органу ЄС і комітетом Верховної Ради з прав людини.