За час анексії Криму окупанти сфабрикували звинувачення проти 100 людей

За останні 4 роки окупаційна адміністрація Росії в Криму сфабрикувала більше 100 кримінальних справ

Про це повідомляє "Ліга" з посиланням на уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва.

З початку анексії Криму окупанти сфабрикували більше 100 справ проти місцевих жителів. Найпопулярніші звинувачення - сепаратизм, екстремізм, посягання на територіальну цільність Росії, диверсії та шпіонаж на користь України.

Джемілєв додав, що на півострові зафіксовано 49 випадків викрадень. 19 викраденим вдалося звільнитися і втекти на материкову частину України, шість осіб (усі - кримські татари) були знайдені мертвими і зі слідами тортур.

"16 осіб досі вважаються зниклими без вісти, але, за багатьма ознаками, їх вже давно немає в живих", - зазначив лідер кримськотатарського народу.

Також Джемілєв згадав про несчисленні обшуки у помешканнях кримчан. За його словами, у багатьох випадках обшуки проводяться у "грубій формі", з нанесенням значної матеріальної шкоди, є випадки крадіжки грошей або цінностей. 

"Обшуки в оселях, мечетях, школах стали буденним явищем, проводяться майже щодня. Точне число обшуків назвати важко, оскільки в багатьох випадках вони проводяться без наявності постанов правоохоронних органів і без складання протоколів. Іноді обшукуваних попереджають, якщо інформація про обшук потрапить в пресу, вони понесуть суворе покарання ", - зазначив уповноважений з питань кримськотатарського народу.

Мустафа Джемілєв заявив, що з усіх обшуків у Криму, 95% випадків відбувається у домівках кримських татар.