Китайські вчені вперше клонували мавп

Китайські учені вперше клонували мавп так само, як знамениту овечку Доллі

Про своє досягнення вони розповіли в журналі Cell.

Макаки Чжунчжун і Хуахуа отримали свої імена від китайського слова Zhonghua, що означає китайський народ, на знак національної важливості цієї події. Це не перший випадок клонування мавп, проте раніше застосовувався спосіб, при якому вже запліднений ембріон розділявся на декілька частин, що призводило до народження декількох генетично ідентичних, як однояйцеві близнюки, мавп.

У 1996 році за допомогою перенесення генетичної інформації, узятої з соматичної клітини в яйцеклітину, була клонована вівця Доллі. Після цього учені так само клонували мишей, свиней, корів, собак і інших тварин, але поставити експеримент з приматами ніяк не вдавалося. Коли в 2003 році в США учені не змогли створити жодного клона з 716 яйцеклітин, було висунено припущення, що для приматів цей метод взагалі не підходить.

Китайські учені використали для клонування генетичну інформацію, отриману з ембріональних фібробластів - клітин сполучної тканини. Дослідники раніше намагалися використати і клітини дорослих тварин, але успіху це не принесло - клони померли незабаром після народження. З 127 яйцеклітин 109 розвинулися в ембріони, 79 з них були підсаджені 21 сурогатній матері. Завагітніли шість з них. Лише два дитинчата народилися живими.

Вивчення Чжунчжун і Хуахуа дозволить більше дізнатися про клонування приматів, про можливі хвороби і відхилення. Поки що невідомо, чи може клонування привести до яких-небудь проблем зі здоровям.