В Укрзалізниці хочуть в два етапи підвищити вартість квитків на потяги і пояснюють чому

У 2018 році в "Укрзалізниці" планують підвищити вартість пасажирських перевезень на 20%

Про це повідомив в.о. голови правління Укрзалізниці Євген Кравцов в інтерв'ю "112 Україна".

"З пасажирськими перевезеннями ситуація досить складна в плані тарифів. Тариф на пасажирські перевезення не піднімався вже кілька років. Ми бачимо необхідність в підвищенні тарифу в нинішньому році", - наголосив Кравцов.

За його словами, в фінансовий план на 2018 рік закладено цифри дворазового підвищення по 10% кожне.

"Два рази по 10%, щоб це було плавно і не так помітно для людей", - зазначив він.

Кравцов наголосив, що пасажирське перевезення для Укрзалізниці збиткове. 

"Необхідність підвищення тарифів продиктоване тим, що, наприклад, в соціальному сегменті (плацкартні перевезення) у нас квитки часто дешевше, ніж на автобусне сполучення на аналогічних напрямках. Насправді, тарифи на перевезення пасажирів Укрзалізниці, можливо, найнижчі як в Європі, так і на пострадянському просторі", - зазначив він.

Очільник Укрзалізниці навів приклад: з Києва до Костянтинівки - це 801 км - можна доїхати за 88 грн (плацкартний вагон без додаткових послуг). А подорож по цьому ж маршруту автобусом обійдеться, за його словами, в 500 грн - це дорожче, ніж у подорож у вагонах СВ або перший клас "Інтерсіті +".

Кравцов наголошує, що є значний дисбаланс. Він також вважає, що автобусні перевезення мають бути дешевшими, ніж на залізниці. 

"Також, я вважаю, ми повинні чітко розділити два сегменти: соціальний (категорія плацкарти, регіональні поїзди, перевезення студентів, пенсіонерів, малозабезпечених) і комерційні перевезення (у вагонах купе, СВ, в найбільш якісних поїздах). Тут потрібно чітко сказати, що при вартості квитка, наприклад, між Львовом та Одесою, близько 1 тис. грн у вагоні СВ - це не соціальне перевезення. І якщо ми обгрунтовуємо, що насправді квиток має коштувати 1,3-1,4 тис. грн, то повинні мати право встановлювати таку вартість. Пасажир сьогодні готовий платити за високу якість перевезення відповідну ціну", - додав він.