Маломуж розповів, як у 2014-му можна було захистити Крим від окупації

Наприкінці зими - на початку весни 2014 року Україна мала усі військово-політичні можливості, аби втримати Крим у своєму складі, однак не скористалася ними

Про це в ефірі радіо Hayat заявив генерал армії у відставці, колишній голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж, передає кримстькотатарська інформагенція QHA.

"Ще до засідання РНБО було запропоновано виконувачу обов’язків президента (Олександру Турчинову - ред.) щодо формування надпотужних сил центральних апаратів СБУ, "Альфи", прикордонників та МВС, тобто відданих людей центральних апаратів. Щоб декілька десятків тисяч терміново були переміщені вночі до Криму, зайняли всі бази, затримали Аксенова і Константинова, а також затримали на базах дислокації всіх представників російського "казачества". Це було в компетенції СБУ. Згідно із законом, не чекаючи рішення РНБО, потрібно було діяти миттєво. Тим більше, всі ці люди - і Аксенов, і Константинов, і Цеков знаходилися в активному вивченні спецслужб України", - поділився своїми спогадами Маломуж.

За його словами, якби влада тоді вчинила так, як рекомендували професіонали МВС, СБУ і військового сектору, то "ми б не мали проблеми Криму."

"Але тоді це проігнорували. Тоді через чотири дні вийшли на рішення РНБО, почали оцінювати якісь теоретичні загрози, не задіюючи систему організації безпеки. А якби ми підняли війська по тривозі, перекрили Керч, то ми б заволоділи ситуацією там. І всі лідери, які відомі були спецслужбам, були б затримані, і не було б кому це проводити, і ніякі "зелені чоловічки" б не рушили, тому що ми тоді оволоділи б ситуацією по всій території. І от тоді ніхто не пішов би на реальну конфронтацію, тому що тоді це була б відкрита війна проти суверенної держави", - наголосив генерал.

За його словами, тоді офіційний Київ виявив певну нерішучість.

" ...Ми проґавили час, і почалися маніпуляції про загрози, розмірковування, чи піде Росія війною, чи ні, теоретики почали розмови про це в РНБО. А потрібно було, щоб діяли професіонали, які готові були діяти миттєво, і яким довіряли колективи - і СБУ, і розвідки, і МВС, і «Альфа». Тоді б ми змусили підрозділи головного управління СБУ, МВС та прикордонників в Криму діяти в єдиному ключі. А то вони вичікували. Я тоді пам’ятаю, що ми змушували терміново виходити в Крим, а вони казали, що потрібно почекати", - додав Маломуж.