Україна наздоганяє Китай за кількістю статей у Вікіпедії

За 14 років свого існування українська Вікіпедія поповнилася понад 760 тис. авторських статей і матеріалів, що дорівнює 365 томам Великої радянської енциклопедії

Про це у зв’язку з проведенням "Вікімарафону 2018" до Дня народження української Вікіпедії, повідомляє офіційний блог проекту.

Наразі українська мова є однією з провідних у міжнародній Вільній енциклопедії й займає 16 місце за кількістю статей серед 268 мовних розділів цього популярного онлайн-довідника. Попереду нас наразі – Китай (985 тис. статей), що займає 15 місце. Наступними ж за українською йдуть сербська зі 600 тис. дописів та перська, що є офіційною мовою в Ірані, і якою створено 587 тис. статей (17 місце).

Вартим уваги є й той факт, що українська мова у Вікіпедії також суттєво випереджає арабську. Можливо, це пов’язано з цензурою у багатьох мусульманських країнах.

При цьому, як зазначають деякі спеціалісти, насправді Україна станом на початок 2018 року посідає у Вікіпедії не 16-те, а 12 місце, оскільки матеріали шведською, себуанською, варайською та в'єтнамською мовами містять ознаки ботозаливки і, як наслідок, вирізняються мінімальною "глибиною".

Керівники "Вікі" й відомі вікіентузіасти закликають українців створювати статті на добре відомі їм теми й редагувати вже існуючі матеріли.

Довідка

Перше місце у Вікіпедії традиційно займає англійська мова, якою створено 5,5 млн статей. Загальна ж кількість матеріалів проекту перевищує 47 млн.