Чи законні "національні дружини". Коментар МВС

Законодавство України дозволяє створення громадських організацій, але їхні дії повинні бути скоординовані з правоохоронними органами

Про це заявив радник Міністра внутрішніх справ Іван Варченко, передає Громадське радіо.

За українськими законами, члени національних дружин мають повне право здійснювати охорону громадського порядку спільно із співробітниками Національної поліції або Національної гвардії.

“Те, що зараз з’являються організації, які хочуть включитися у цей процес, це абсолютно законно, вони мають право, але разом з представниками Національної поліції відповідно до того, що вони домовляються як, яким чином, у який спосіб і де саме вони будуть здійснювати таке, наприклад, патрулювання на вулицях, чи чергування”, - розповідає Варченко.  

Тим часом у МВС рекомендують громадянам, які хочуть використовувати спецзасоби, чи здійснювати повноцінну роботу з охорони громадського порядку, включатися до роботи таких організацій, які офіційно діють спільно з Національною поліцією.

Також мова йде про те, що кожен громадянин, якщо він бачить порушення закону, має право, а інколи і зобов’язаний відреагувати на це порушення.

«Коли інший громадянин здійснює конкретне правопорушення громадського порядку, тоді можна припиняти це порушення, але викликати поліцію і спільно із поліцією вже тоді допрацьовувати ситуацію», - додає радник.