Комітет Європарламенту ухвалив резолюцію про антипольські санкції

Профільний комітет Європейського парламенту запустив процедуру в рамках статті 7 договору про Європейський Союз щодо Польщі, які можуть призвести до позбавлення країни права голосу

Про це повідомляє PAP.

29 січня комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) ухвалив відповідну резолюцію. За неї проголосували 33 члени комітету, 9 були проти.

Згідно резолюції комітет "привітав рішення комісії від 20 грудня 2017 року щодо забезпечення виконання положень статті 7 договору про Європейський Союз у зв'язку з ситуацією у Польщі і підтримує звернення комісії до польської влади для вирішення проблеми".

Ліберальні депутати Європейського парламенту ініціювали процедуру санкцій проти Польщі тому що країна "продовжує відступати від норм верховенства права і незалежності суду".

Раніше прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що країні не потрібна згода Європейського Союзу для реформування власного законодавства.

Нагадаємо, 26 січня сейм Польщі ухвалив законопроект про заборону пропаганди так званої "бандерівської ідеології".

Прийнятий закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості запуску, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам’яті Польщі, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці злочини.

У відповідь на схвалення закону МЗС України заявило, що Польща намагається зобразити українців "злочинними націоналістами".

У МЗС Польщі заявили, що закон про заборону пропаганди так званої "бандерівської ідеології" стосується тільки тих осіб, які прилюдно і всупереч фактам заперечують злочини, скоєні "колабораціоністами нацистського режиму".