Туреччина каже, що вбила 597 терористів-курдів у Сирії. Під удар можуть потрапити війська США

За час своєї військової операції у сирійській провінції Афрін Туреччині вдалося знищити близько 600 бойовиків, однак під її наступом можуть опинитися американські війська

Про це йдеться в офіційній заяві турецьких військових, повідомляє видання The Daily Sabah.

Зазначається, що під час операції "Оливкова гілка" авіаударами сил Туреччини було знищено 44 цілі та вбито 597 терористів. 

Зазначається, що операція, яка розпочалася 20 січня, націлена проти бойовиків "Робочої партії Курдистану", "Загонів народної самооборони" (PYD - YPG) та "Ісламської держави". 

При цьому напередодні турецькі війська захопили гору Барсая біля курдського міста Афрін на північному заході Сирії. Це місце було стратегічним форпостом "Загону народної самооборони" в Сирії, адже з неї відкривається вид на міста Кіліс та Азаз, з обох боків турецько-сирійського кордону.

Водночас президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зауважив, що метою операції не є захоплення територій Сирії. 

"Ми не прагнемо до захоплення сирійських земель, однак хочемо допомогти повернутися на батьківщину 3,5 мільйонам біженців, які перебувають нині в Туреччині", - наголосив він.

Під удар можуть потрапити американські війська.

Як розповів виданню CNN очільник Центрального командування США генерал Джозеф Вотел, їхні війська не підуть зі стратегічно важливого міста Манбідж на півночі Сирії.

Це означає, що американські війська ризикують опинитися у центрі наступу Туреччини на території північної Сирії, якщо Анкара вирішить і далі просуватися в цьому районі.

Манбідж - ключова позиція в північній Сирії, розташована на північний схід від Алеппо і приблизно в 40 кілометрах на південь від міста Джераблус, що на сирійсько-турецькому кордоні.

Затримання за критику влади.

Туреччина вже затримала понад 300 громадян через повідомлення в соціальних мережах, які критикують її військовий наступ в Сирії.

При цьому турецька влада ще з самого початку своєї військової операції в Афріні попереджала людей, що буде переслідувати у суді тих, хто виступатиме проти неї.

Міністерство внутрішніх справ країни повідомило в понеділок, що за останні 10 днів було затримано 311 людей за поширення в соціальних мережах "терористичної пропаганди". Серед затриманих - політики, журналісти і активісти.

Довідка:

Курди — народ, що мешкає переважно в горах Тавр і Загрос в області Курдистан (південний схід Туреччини, захід Ірану, північ Іраку, північний схід Сирії), а також в Азербайджані, Вірменії та інших країнах. Велика курдська діаспора існує в країнах Європи.

Історія конфлікту:

Анкара протягом останніх років не раз заявляла, що посилення курдських сил у прикордонному з Туреччиною регіоні вона вважає небезпечним.

Перша турецька операція під назвою "Щит Євфрату" розпочалася ще влітку 2016 року і тривала до березня 2017 року. Ердоган стверджував, що вона спрямована проти угрупування "ІД" і сирійських курдів, пізніше він сказав, що має намір повалити Асада.

Зрештою, Туреччина утворила підконтрольний їй анклав і не допустила об'єднання курдських сил у регіоні.