В Ірані жінки вперше за 40 років почали виходити на протести проти хіджабів

В Ірані розпочався жіночий протестний рух у вигляді одиночних пікетів проти обов'язкового носіння в громадських місцях хіджабів - мусульманських жіночих хусток для носіння на голові

Про це повідомляє ВВС.

У понеділок, 29 січня, в столиці країни Тегерані одразу кілька жінок без хіджабів видерлися на трансформаторні будки, причепивши хіджаби на палки на кшталт прапорів. Це стало першим масовим протестом проти носіння хіджабів із часів Ісламської революції 1978-1979 років, повалення монархії та встановлення Ісламської Республіки.

Проте перший такий випадок стався ще наприкінці минулого року - 27 грудня 31-річна Віда Мовахед, мати півторарічної дівчинки, з непокритим волоссям видерлася на дах трансформаторної будки на проспекті Енгелаб у Тегерані. Її фото і відео розійшлися соцмережами. Після її затримання поліцією хештег "Де вона?" у Twitter використали понад 28 тис. разів. Жінку звільнили лише за місяць - 28 січня.

З 29 січня почалися аналогічні виступи інших жінок. Протестувальницю, що видерлася на ту саму будку, також затримала поліція, але після цього до будки почали приносити квіти, а рух почав набирати обертів.

Після приходу до влади Аятолли Хомейні під час Ісламської революції права жінок суттєво обмежили, а першу жінку-міністра Фаррухру Парса стратили. За новими законами, жінки мали покривати тіло та голову з 9-річного віку, але на практиці цього вимагали вже від 6-річних дівчат при тому, що їх навчають окремо від хлопчиків.

Жінки Ірану послідовно відстоюють право не носити хіджаб, зокрема, за кермом авто, заявляючи, що салон машини є приватним простором.