Екс-керівникам Адміністрації морських портів повідомили про підозру у розкраданні 247 млн

Детективи НАБУ повідомили про підозру у заволодінні понад 247 млн грн восьми особам, серед яких — колишні та чинний посадовці Адміністрації морських портів України (АМПУ)

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Зокрема, йдеться про таких осіб: екс-голова державного підприємства АМПУ (2014-2017 рр); екс-перший заступник голови АМПУ (2015-2017 рр); екс-начальник відділу закупівель АМПУ (2015-2018 рр); екс-заступник голови АМПУ з фінансів (2015-2016 рр); заступник начальника одеського філіалу АМПУ (чинний); директор ТОВ; бенефіціар ТОВ; представник нерезидента (підприємства-учасника злочину).

Дії всіх підозрюваних кваліфіковано за ч. 5 ст.191 Кримінального кодексу України (Заволодіння майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинених організованою групою).

Сімох із підозрюваних затримано 29 січня в ході проведення слідчих дій в Одеській, Миколаївський областях та Києві. Попередня правова кваліфікація — ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

За версією слідства, посадові особи АМПУ у змові з приватними особами у 2015-2016 роках реалізували схему з розкрадання коштів при державних закупівлях послуг із днопоглиблення підхідних каналів і акваторій Бердянського та Маріупольського морських портів.

Зокрема, йдеться про вчинення антиконкурентних дій з метою забезпечення перемоги заздалегідь визначеного учасника конкурсних торгів, а також подальшого завищення вартості виконаних ним робіт. Внаслідок чого державі в особі АМПУ завдано збитків на суму 247 млн грн, що підтверджено висновком судово-економічної експертизи.

У вересні-листопаді 2017 року факт антиконкурентних узгоджених дій службових осіб АМПУ та представників низки підприємств-учасників торгів при закупівлях послуг із експлуатаційного днопоглиблення підтвердив Антимонопольний комітет України, який наклав на підприємства-учасників штрафи загальною сумою понад 100 млн грн.

В квітні 2017 року, на підставі матеріалів, зібраних в ході досудового розслідування у кримінальному провадженні, НАБУ подало до Господарського суду Києва позов про визнання недійсним договору з проведення днопоглиблювальних робіт у портах України на суму 712 млн грн. Наразі судом порушено провадження у справі.