США закликають Польщу переглянути закон про "бандеризм"

Американська влада закликає Польщу переглянути закон про Інститут національної пам'яті

Про це йдеться в офіційній заяві речниці американського Державного департаменту Хезер Науерт.

Вона зауважила, що історія Голокосту є болючою та  складною, зокрема, такі фрази, як "польські табори смерті" є неточними та вводять в оману. 

"Однак ми стурбовані тим, що якщо цей закон буде ухвалений, то це може підірвати свободу слова та академічний дискурс. Ми всі повинні бути обережні, щоб не перешкоджати обговоренню теми Голокосту. Ми вважаємо, що відкриті дебати та освіта є найкращим засобом протидії неточним і болючим висловлюванням", - наголосила Науерт. 

За її словами, американська влада також стурбована наслідками для стратегічних інтересів і відносин Польщі, в тому числі зі США та Ізраїлем. Адже суперечки підуть лише на користь ворогам. 

"Ми закликаємо Польщу переглянути законодавство на тлі його потенційного впливу на принципи свободи слова і на нашу здатність бути ефективними партнерами", - підсумувала Науерт. 

Тим часом У МЗС Польщі вже відреагували на такі заяви Держдепу. Зокрема, там висловили сподівання, що відносини між двома країнами залишаться незмінними попри ухвалене законодавство.