В Києві виявили 400 біткоїн-ферм, що спонсорували окупаційну адміністрацію Росії на Донбасі

Прокуратура вилучила техніку 400 ферм для видобутку біткоїнів вартістю $4 млн, криптовалюту використовували для підтримки окупаційних адміністрацій Росії на Донбасі

Про це під час брифінгу заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос, передає Еспресо.TV.

1 лютого було проведено ряд обшуків у Києві та Черкасах, за результатами яких була припинена діяльність, повязана з видобування криптовалют. Розслідування у цій справі тривало понад рік і вийшло на фінальну стадію протягом останніх днів. 

Відомо, що частина видобутих коштів скеровувалася на фінансування незаконних збройних формувань "ЛНР" і "ДНР" через електронні гаманці QIWI та Яндекс. Гроші, що заборонені в Україні. Кошти витрачалися для закупівлі військової екіпіровки, спорядження, зброї та боєприпасів.

"За результатами обшуків київського акціонерного товариства “Квазар” вилучено ноутбуки, системні блоки, 400 біткоїн-ферм, 1000 блоків живлення, 1000 відео-карт, 1500 жорстких дисків, 500 материнських плат, а також документи, що підтверджують перерахування коштів на рахунок з російськими банківськими реквізитами", - заявив Матіос. 

Обшуки у Черкасах показали, що організатори біткоїн-ферм незаконно влізли в загальну електромережу. У результаті несплата рахунків лічильника становила до 800 тисяч гривень у місяць.

Слідство встановило чоловіка, що організував майнінг, та його спільників. Наразі правоохоронці визначають його місцезнаходження.

Матіос поки відмовився називати суму транзакцій до окупованих територій, бо правоохоронці досі намагаються "зламати" ключі доступу до арештованих ноутбуків. Експерети оцінюють вилучену техніку в $4 млн.

Головний військовий прокурор також зазначив, що всі особи задіяні у схемі видобутку криптовалюти були випускниками КПІ, що свідчить про високий рівень технічної підготовки в Україні.