Закон Польщі про "бандеризм" спрямований на українців, які там живуть, - В'ятрович

Новий закон про Інститут національної пам'яті, схвалений сенатом Польщі, спрямований, в першу чергу, на українців, які зараз живуть у цій країні

Про це на своїй сторінці у Facebook заявив директор Інституту національної пам'яті України Володимир В'ятрович.

Історик наводить, зокрема, цитату з обґрунтування закону: "беручи до уваги зростаючі міграційні рухи з України, коли носії ідеології українського націоналізму і адепти світогляду опертого на прославляння формувань, які скоїли геноцид, все більше представлені в Польщі, що також призводить до напруженості у польсько-українських відносинах".

"Наступний шмат тексту не менш цікавий - виявляється закон покликаний нормалізувати міжнародні відносини та підтримати "справді демократичні спільноти в Україні", - написав В'ятрович.

Він також наголосив, що зважаючи на те, що в Україні цей закон позитивно сприймають виключно проросійські сили, то стає зрозуміло, кого збираються підтримувати польські політики.

Нагадаємо, цієї ночі Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі, в якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.

Президент Петро Порошенко наголосив, що закон про Інститут національної пам'яті не відповідає принципам стратегічного партнерства країни з Україною.