Як Янукович і "сім'я" організували схему з "вишками Бойка" на $95 млн. Пояснення ГПУ

Екс-президент Віктор Янукович та його поплічники організували схему з розкрадання грошей "Нафтогазу" і "Чорноморнафтогазу" у 2011 році

Про це під час брифінгу заявив генеральний прокурор Юрій Луценко, повідомляє Еспресо.TV.

Він розповів про проміжні результати розслідування справи щодо так званих вишок Бойка.

За його словами, ГПУ має кілька свідчень та інших доказів, з яких випливає, що в період з 2011-2013 роки відбувалися незаконні оборудки держкоштами "Нафтогазу" і "Чорноморнафтогазу". Відповідальність за злочини несли люди з найближчого оточення Януковича.

Один зі свідків вказав на те, що привласненням цих грошових коштів тоді займалися безпосередньо Янукович, голова Нацбанку Сергій Арбузов, власник ризької компанії Riga Shipyard Василь Мельник, голова правління "Нафтогазу" Євген Бакулін, його заступники Геннадій Юр'єв і Євген Корнійчук, глава правління "Чорноморнафтогазу" Валерій Ясюк та інші. 

З матеріалів слідства стало відомо, що Янукович у грудні 2010 року разом з делегацією їздив до Латвії для налагоджування контактів. Там і відбулася зустріч з Василем Мельником. Тоді з ним і домовилися, що підконтрольна йому компанія допоможе у нелегальній закупівлі "Нафтогазом" бурових утсановок.

Вартість установок, що коштували від $150 млн до $300 млн, хотіли завищити на $150 млн, з яких $130 млн мали отримати Янукович та поплічники, а $20 млн, ймовірно, Мельник.

"Янукович дав Арбузову наказ організувати схему привласнення коштів "Нафтогазу" при закупівлі самопідіймальних бурових установок виведення на підконтрольні рахунки грошей до $150 млн з кожного контакту і організацію їхнього розподілу між всіма співучасниками скоєного злочину", - наголосив Луценко.

Арбузов, як тодішній голова Нацбанку, забезпечив надання "Нафтогазу" $800 млн для купівлі вказаних установок. 

Луценко також навів слова одного зі свідків щодо грошей, які вдалося заробити на схемі "вишок". 

"Як особа, яка особисто брала участь у вищевказаному злочині, я можу показати, що в результаті проведення оборудок при закупівлі бурових установок В312 і В319 привласнені грошові кошти були розподілені наступним чином: $95 млн перераховано на рахунки компаній, які підконтрольні Януковичу і Арбузову", - процитував слова свідка генпрокурор.