У Московському патріархаті стверджують, що незаконною капличкою на Десятинці керує американець, й просять захисту у Трампа

Архимандрит УПЦ МП Гедеон (Харон), який називає себе "намісником Десятинного монастиря", заявив про звернення до ООН, іноземних послів і президента США Дональда Трампа з проханням про захист цього самовільно збудованого "храму"

Про це у Facebook повідомляє Центр інформації УПЦ (МП).

"Ми зверталися до Служби безпеки України, до міського голови Києва і президента України. Написали в усі чинні органи влади. Включно з міжнародними інстанціями. Звернулися до Організації Об'єднаних Націй. Звернулися до послів багатьох держав. Також ми звернулися до президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа. З проханням захистити Десятинний монастир - центр православ'я, куди приходять молитися громадяни багатьох країн, зокрема і громадяни США. Ми просимо захистити право на безпеку і свободу віросповідання", - заявив  архімандрит.

За його словами, там наразі організовано цілодобове чергування з метою недопустити руйнування цієї споруди. Окрім того, на місце подій під'їзджають представники різних єпархій Московського патріархату, розташованих в Україні.

Варто зазначити, що наближені до Московського патріархату джерела заявляють про американське громадянство Гедеона.

"Намісник Десятинного монастиря УПЦ архимандрит Гедеон (Харон), громадянин США і орденоносець (він служив в Каліфорнії, був капеланом на кораблі ВМС США і удостоєний урядових нагород), звернувся від імені братії монастиря (серед неї троє - американці) і десятинної громади киян до президента Трампа із закликом захистити їх від беззаконня і свавілля", - пише Василь Анісімов в своїй статті, опублікованій в п'ятницю на сайті "Інтерфакс-Релігія".

За даними Релігійно-інформаційної служби України (РІСУ), журналіст Василь Анісімов має специфічний статус в Українській православній церкві Московського патріархату: "Він керує в УПЦ автономною прес-службою, але позбавлений Священним Синодом права називати свій сайт офіційним".

 Анісімов відомий у церковному середовищі як один з головних популяризаторів "політичного православ'я", діяльності православних братств, зокрема Союзу православних громадян і одеської організації "Единое отечество" Валерія Каурова, засудженого Архієрейським Собором УПЦ в грудні 2007 року.

За словами Анісімова, аналогічне прохання "ченців Десятинного монастиря" направлено ​​до "американських православних одновірців" - держсекретареві США Рексу Тіллерсона і послу США в Україні Мері Йованович.