Бідний чи багатий. Навіщо Facebook аналізуватиме, до якого класу ви належите

Компанія Марка Цукерберга запатентувала методику для визначення соціально-економічного статусу користувачів

За допомогою статистичної моделі Facebook дізнається, до якого класу належить людина в залежності від його освіти, місця проживання та історії поїздок. На розробку звернули увагу аналітики CBInsights.

У новому патенті Facebook описана система визначення класової приналежності користувачів. Для цього компанія планує застосовувати "дерево прийняття рішень" - популярний інструмент, який використовують при складанні статистики та аналізу даних.

Система буде враховувати призначені для користувача дані, які знаходяться в розпорядженні Facebook. Соціально-економічне становище буде залежати від віку людини, рівня освіти, місця проживання, кількості гаджетів і наявності власного житла. Враховуватися також будуть патерни користування інтернетом і історія подорожей.

Значимість деяких факторів залежить від віку. Так, для 20-річних користувачів наявність власного житла не грає великої ролі, а для 30-40-річних цей фактор може відігравати вирішальне значення при визначенні статусу.

Як відзначають в CBInsights, метод дозволить соціальній мережі визначити, до якого з трьох класів належить користувач. У патенті в прикладі наводиться тільки середній клас, два інших не названі. Для класифікації FB буде використовувати дані з опитувальників, що застосовуються при маркетингових дослідженнях.

У патентній заявці компанія також відзначає, що технологія призначена для третіх осіб, які хочуть з більшою точністю зорієнтувати свої товари і послуги на онлайн-користувачів. До третіх особам патент відносить приватні корпорації та благодійні організації.

На початку року компанія Марка Цукерберга придбала стартап за дистанційною верифікації документів Confirm. З її допомогою Facebook сподівається визначити, хто замовляє політичну рекламу в соціальній мережі.

Раніше для покупки такої реклами ідентифікація не була потрібна - достатньо було завести цільову сторінку і оплатити рекламні послуги з кредитної картки.

Проте посилення заходів безпеки і налагодження рекламних алгоритмів поки не допомагають компанії відновити репутацію. Нещодавнє дослідження Honest Data показало, що 27% американців вважають Facebook однією з найшкідливіших американських компаній. За кількістю тих, хто проголосував соцмережа обійшла McDonald's і Walmart, поступившись тільки тютюнового бренду Marlboro.