Президент Польщі підписує і передає в Конституційний суд скандальний закон про Інститут національної пам'яті

Президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв підписати скандальний закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів", а також за використання формулювання "польські табори смерті"

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Закон також передбачає кримінальну відповідальність за згадку про причетність поляків, які були спільниками нацистського режиму, до злочинів Голокосту.

Читайте також. Заява співголів депутатської групи зі зв’язків з Польщею щодо змін до польського закону про Інститут національної пам`яті

Порушникам нового польського закону в разі підписання його президентом загрожуватиме до 3 років ув'язнення.

Дуда також заявив, що звернеться до Конституційного Трибуналу за роз'ясненнями щодо ст. 55 закону, які, ймовірно, з'являться вже після набуття законом чинності.

Президент наголосив, що "це не новий закон".

"Ця пропозиція з'явилася не місяць чи тиждень тому. Ми ведемо ці розмови уже рік - і минулого року я говорив про це під час мого візиту до Ізраїлю. Вже тоді мене питали про це", - сказав Дуда.

За його словами, дуже важливим елементом закону є пункт про те, що його положення жодним чином не блокуватимуть творчої та наукової діяльності.

"В остаточному формулюванні положення статті 55-а таке виключення, що стосується дій, повязаних із творчою та науковою діяльністю, дуже чітко прописано в законі", - сказав президент.

Дуда також додав, що очікування єврейського середовища були враховані при підготовці закону про ІНП.

В експертному середовищі Польщі зазначають, що Конституційний Трибунал може заблокувати закон.