Закон про інститут нацпам'яті може спровокувати антиукраїнські дії у Польщі, - В'ятрович

Ухвалення в Польщі закону про Інститут національної пам'яті, що передбачає кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів проти поляків", може спровокувати антиукраїнські заяви та хуліганські дії

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"Ми стали свідками певних громадських ініціатив, протесту проти ухвалення цього закону, але вони наразі не є такими потужними, щоб впливати на порядок денний у Польщі. Нажаль, більшість польського суспільства, схоже, схвалює такого роду закону. Для частини польського суспільства такого роду закони можуть бути певною легітимізацією антиукраїнських заяв або хуліганських дій", - сказав В'ятрович.

Читайте також. Заява співголів депутатської групи зі зв’язків з Польщею щодо змін до польського закону про Інститут національної пам`яті

Голова Українського інституту національної пам'яті також зазначив, що ухвалення такого закону є ознакою наступу на свободу слова.

"Ми є свідками того, як у Польщі поступово утверджується політичний диктат над історією, вже є всі підстави говорити про поступове скорочення свободи слова в Польщі", - сказав В'ятрович.