"Паспортні сервіси" ДП "Документ" надають послугу з оформлення ID-картки

Вже два роки, як у державі оформляють ID- картку замість традиційного паспорта - книжечки. За прогнозами міграційної служби, 2018 р. українці зможуть отримати три мільйони внутрішніх паспортів нового зразка, що в два рази більше, ніж їх було видано за перші два роки. Про всі особливості оформлення пластикової картки

Із  жовтня 2016 року кожен громадянин України має можливість отримати паспорт у вигляді ID-картки. За цей час до міграційної служби звернулося чимало людей, які бажають мати саме таке сучасне посвідчення особи. Щоб розвантажити роботу міграційників у справі паспортизації населення,  "Паспортні сервіси" державного підприємства "Документ" також надають послугу з оформлення ID-картки.

Утім свою першу пластикову картку можна оформити лише за місцем реєстрації.

 Не зважаючи на те, що в Україні вже два роки виготовляють ІД-карки, у громадян виникають питання: яка інформація міститься у новому паспорті,  а також яким є ступінь захисту документа.

"Новий паспорт громадянина України являє собою пластикову карту на якій знаходяться всі персональні дані. Тут ми можемо бачити  прізвище, ім’я та по-батькові, стать, дата народження, місце народження, ідентифікаційний код. Всі інші дані зчитуються з машино зчитувальної зони з чипа, який знаходиться в пластиковій ID-картці. Туди вноситься інформація про сімейний стан, про дітей, а  також про прописку", - пояснює Діана Петренко, старший інспектор з основної діяльності відділу обслуговування громадян "Паспортний сервіс".

У громадян, які вже оформляли біометричний закордонний паспорт, процес оформлення документа нового зразка питань не викличе. Адже обидві процедури майже ідентичні. При оформленні ІД-картки також відбувається фотографування, зняття відбитків пальців та сканування підпису.

Діана Петренко, старший інспектор з основної діяльності відділу обслуговування громадян "Паспортний сервіс": "Видається лише ID-карточка тим громадянам які досягли 14-річного віку , також тим громадянам у яких змінилися персональні дані, а також якщо був втрачений  або пошкоджений громадянській паспорт у виді книжечки. Громадянам, які досягли 14-річного віку, видається пластикова ID-картка на 4 роки, громадянам що досягли 18-річного віку також видається пластикова ID-картка, але вже на 10 років".

Запровадження нових паспортів - це тривалий процес, який в Україні за прикладом європейських держав буде відбуватися поступово. Обов’язкової заміни документів, так само як встановлення граничних термінів дії раніше виданих документів не передбачається. Орієнтовний час, протягом якого міграційна служба зможе видати ID-картки більшості громадян – чотири роки.

Якщо ви вже оформляли ID-картку, а тепер є необхідність її отримати повторно, і ви бажаєте це зробити в більш комфортних умовах - у таких випадках не має значення місце реєстрації і ви можете звертайтесь до будь-якого "Паспортного сервісу".

Громадяни, які досягли 14 річного віку та оформлюють ID картку вперше, отримують її за 20 робочих днів. Ті хто мали вже український паспорт у формі книжечки, зможуть стати власником ID картки уже через 10 робочих днів.

 "Процедура віддачі паспорта громадянина України у вигляді ID картки майже нічим не відрізняється від отримання закордонного біометричерного паспорту. Особа на видачу надає документ, що посвідчує особу  а також проходить процедуру верифікації особи", - запевняє Тетяна Посвященна, заступник начальника  відділу обслуговування громадян "Паспортний сервіс".

У паспорті громадянина України нового зразка  прізвище та ім’я вказується українською мовою, а також дублюється латинськими літерами. Щоб зберегти транслітерацію згідно з раніше виданими документами  фахівці радять наступне:

"Перед оформленням рекомендовано клієнтам перевіряти транслітерацію на нашому сайті  Якщо транслітерація не співпадає с раніше виданими документами клієнта, на письмове прохання клієнт має право змінювати у документах виданих компетентними органами іноземної держави, це свідоцтво про укладення шлюбу, розірвання та свідоцтво про народження", - Анна Ільченко, старший інспектор з основної діяльності відділу обслуговування громадян "Паспортний сервіс".

У багатьох власників ID-паспорта виникає питання, чи можливо виїжджати за кордон по картці.

"Виїзд за кордон на підставі ID карти є можливим до Туреччини та Білорусії відповідно до міждержавних домовленостей.  Але ми радимо перетинати кордон за наявності біометричних закордонних паспортів. Тому що в ньому є можливість проставлення відміток про перетин кордону",  - Анна Ільченко, старший інспектор з основної діяльності відділу обслуговування громадян "Паспортний сервіс".

Разом із новим паспортом ви безкоштовно отримаєте документ, що підтверджує місце реєстрації. Ця інформація внесена на електронний носій, але її не можна побачити на картці.