Україна підписала безвіз з острівною державою у Карибському морі

Україна підписала угоду про взаємне скасування візових вимог з острівною державою у Карибському морі Антигуа і Барбуда

Про це повідомляє прес-служба посольства України в США.

Урочиста церемонія підписання документів відбулася у Вашингтоні за участі посла України в США Валерія Чалого та посла Антигуа і Барбуди в США Рональда Сандерса.

Безвізова угода передбачає перебування в країнах на термін, що не перевищує 90 днів протягом 180 днів.

Як пише "Укрінформ", йдеться не стільки про "безвіз" та розширені можливості для відпочинку на Карибах, скільки про посилення політичної підтримки України з боку держави-члена ООН на тлі російської агресії. Крім того, залишається питання повернення грошей колишнього прем’єр-міністра Павла Лазаренка в Україну з цієї країни.

Найбільш важливою для України ця держава залишається в якості політичного партнера, а саме в ООН. Острови в Карибському басейні регулярно потерпають від ураганів й отримують міжнародну підтримку, у тому числі від організацій, а також окремих країн, у тому числі від Росії, що часто супроводжується політичним підтекстом. Втім це не завадило Антигуа і Барбуді стати на сторону України, коли в ООН відбулися голосування проти російської агресії та окупації Криму.

"Для нас є цінною позиція кожної держави в ООН та інших міжнародних інституціях на підтримку України. Антигуа і Барбуда виступила з послідовною позицією проти порушення прав людини в Криму, проти спроби незаконної анексії Криму, тричі - по трьох резолюціях ООН - вони голосували за нашу позицію", - наголосив Чалий.

Він також нагадав, що під прапором держави Антигуа і Барбуда ходить багато судів у світі. Тому, коли відбуваються піратські захоплення громадян України на таких судах, важливо напряму виходити на державне керівництво цих країн.