Лише 20% офіцерів СБУ залишилися вірними присязі після окупації Криму. Екс-глава служби пояснив чому

Тільки 20% офіцерів СБУ залишилися вірними присязі і після окупації вийшли з території Криму

Про це на допиті в Оболонському суді Києва повідомив екс-глава СБУ Валентин Наливайченко, який був  призначений в перші дні окупації Криму, передає LIGA.net.

"На наказ залишитися вірними присязі і вийти з території Криму, вже тоді підконтрольного російській владі, вийшли близько 20% офіцерів СБУ. Я знаю, тому що ми їх розселяли в санаторіях і гуртожитках СБУ", - розповів він.

На питання судді Владислава Дев'ятка, чому так мало, Наливайченко відповів, що "зрадило керівництво".

"І Якименко з 21 лютого вже був в Севастополі, там же знаходився Янукович, і вони давали протилежні накази", - додав він.

Наливайченко розповів, що у севастопольському управлінні СБУ з перших днів окупації проходили спільні збори з генералами і високопоставленими офіцерами ФСБ Росії.

"Співробітникам безпосередньо давали наказ: або ви йдете на службу ФСБ Росії, або йдіть назавжди. Проводив такі збори безпосередньо керівник управління, його прізвище Зима, він зараз служить ФСБ Росії у Москві і отримав квартиру за це", - зазначив Наливайченко.

Екс-глава СБУ стверджує, що коли російські спецслужби взяли під контроль залізничні вокзали і авіасполучення в Криму, у патрулів вже були бази даних по всім українським військовим, прокурорам, суддям, офіцерам.

"І навіть родичі, які приїжджали по залізниці до Криму, відразу або арештовувалися, або викрадалися", - додав він.

За його словами, частина колишніх співробітників СБУ, які зрадили Україну, виїхали в Москву.

"Частина Альфи колишньої служить по всій Росії", - сказав він.