Майже 17 тис. компаній в Україні "забули" повідомити про своїх власників. Три причини, чому так сталося

В Україні 16743 компанії не зазначили своїх кінцевих власників

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Opendatabot.

Українські компанії ще до 2015 року були зобов’язані надавати інформацію про кінцевих бенефіціарних власників. Проте деякі компанії до сих пір ігнорують цю вимогу.

"Власник компанії має вирішальний вплив на діяльність компанії та несе за неї відповідальність. Якщо ми не маємо даних про кінцевих власників - ми, за великим рахунком, нічого не можемо сказати і про компанію", - коментує засновник Opendatabot Олексій Іванкін.

За словами адвоката Максима Лазарева, багато компаній, особливо власниками яких є компанії-нерезиденти, вказали своїми бенефіціарами, так званих "номіналів", тобто довірених осіб (агентів, посередників тощо). Але поки, зазначив він, ніхто не перевіряє достовірність внесених до реєстру даних.

"На сьогоднішні найбільші проблеми підприємству, яке не надало даних про бенефіціарів, може створити банк, в якому воно буде відкривати рахунок. Суб'єкт первинного фінансового моніторингу зобов'язаний відмовитися від ділових відносин або проведення фінансових операцій у разі, якщо клієнта неможливо ідентифікувати або якщо виникає сумнів стосовно того, чи виступає особа від власного імені", - наголошує Лазарев.

Адвокат називає три можливі причини, чому юридичні особи не публікують інформацію про кінцевих власників:

- компанії фактично не здійснюють діяльність;

- власники та керівництво компаній не слідкують за змінами у законодавстві, а тому не виконали його вимог;

- власники та керівництво компаній умисно не подали дані (зокрема у зв’язку з фактичною відсутністю відповідальності за таку бездіяльність).