У запуску Falcon Heavy допомагав український літак "Руслан". Як це було

"Авіалінії Антонова" брали участь в підготовці до пуску надпотужної ракети-носія Falcon Heavy з космодрому на мисі Канаверал, штат Флорида (США)

Про це повідомили в посольстві України в США.

"Українські" Авіалінії Антонова "взяли безпосередню участь в підготовці запуску, надавши свій літак Ан-124-100 "Руслан" для перевезення складових ракети. Йдеться про частину головного обтічника ракети з габаритами, які здатний вмістити тільки такий потужний вантажний літак як український "Руслан", - сказано в повідомленні на сторінці посольства в Фейсбук в ніч на середу.

В інформації уточнюється, що місяць тому український літак подолав 3613 км протягом 4,5 годин, забезпечивши своєчасну доставку складової ракети Falcon Heavy для її своєчасного запуску з космодрому на мисі Канаверал.

Нагадаємо, нова надпотужна ракета-носій Falcon Heavy стартувала з мису Канаверал в перший випробувальний політ.

Falcon Heavy створена на базі Falcon 9, її перший ступінь оснащено рідинними ракетними двигунами Merlin. Ракета обладнана трьома прискорювачами і 27 двигунами, щоб забезпечити тягу більш 2 млн кг. 

По дев'ять двигунів розташовані в центральному і двох бічних розгінних блоках. Прискорювачі збережені після попередніх стартів Falcon 9. Після відстикування прискорювачі повернулися на мис Канаверал, а центральний має приземлитися на плавучу платформу в Атлантичному океані.

Висота ракети складає 70 м, діаметр - 3,7 м, ширина в розгінному блоці - більше 12 м, маса - 1420 тонн.

У вантажному відсіку Falcon Heavy відправлений особистий автомобіль Ілона Маска - червоний Tesla Roadster. Минулого місяця Маск написав в "Твіттер", що йому дуже подобається ідея відправити автомобіль у нескінченну подорож по космосу, де його через мільйони років зможуть знайти представники інопланетної цивілізації.