Адвокати Януковича хочуть допитати 103 свідків. У списку екс-міністри Німеччини, Польщі, Франції та інші іноземні дипломати

Адвокати екс-президента України Віктора Януковича хочуть допитати в суді у справі про державну зраду колишніх глав МЗС Німеччини, Польщі та Франції та низку інших дипломатів

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

8 лютого адвокати подали до Оболонського райсуду Києва другу частину списку своїх свідків, який складається з 103 осіб, та просять забезпечити їхній допит.

Сторона захисту вказує, що екс-глави МЗС Німеччини, Польщі та Франції можуть, зокрема, розповісти про обставини підписання Угоди про врегулювання кризи в Україні від 21 лютого 2014 року, в чому брали безпосередню участь.

До суду хочуть викликати екс-голів МЗС Франції - Лорана Фабіуса, Німеччини - Франка-Вальтера Штайнмаєра, Польщі - Радослава Сікорського, а також колишнього верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Кетрін Ештон.

Адвокати Януковича аргументують допит Ештона тим, що вона контактувала під час Майдану з представниками опозиції, які потім увійшли до складу нової української влади. З цієї ж причини вони хочуть допитати екс-міністра закордонних справ Естонії Урмаса Паета.

Крім того, захист екс-президента вважає, що Ештон і Пает можуть повідомити деталі своєї телефонної розмови про вбивства активістів на Майдані.

Також у поданому суду списку свідків значаться колишній директор департаменту континентальної Європи МЗС Франції Ерік Фурньє, який від імені тодішнього глави МЗС Франції Фабіуса підписав Угоду про врегулювання кризи в Україні від 21 лютого 2014 року, глава комітету Європарламенту із закордонних справи Елмар Брок, офіційний представник Єврокомісії в лютому 2014 року Олів'є Баї, колишні посли Латвії та Литви в Україні Аргіта Даудзе та Пятрас Вайтекунас, екс-верховний комісар ОБСЄ з питань національних меншин Астрід Торс, колишній міністр закордонних справ України Леонід Кожара.

Ще в списку зазначено кілька десятків людей, які позначені як "жителі Криму". Ці люди, на думку адвокатів, можуть дати свідчення про обставини повернення після 20 лютого 2014 року до себе додому на півострів кримчан, які брали участь у мітингах в Києві.

Нагадаємо, Печерський райсуд Києва дозволив здійснити заочне досудове розслідування щодо Януковича, екс-глави СБУ Олександра Якименка та екс-першого заступника СБУ Володимира Тоцького.

Янукович незадоволений цим рішенням суду та вважає, що його адвокатів спеціально не допустили до суду