Науковці винайшли технологію, що зменшить відходи від одягу

Американські науковці хочуть зменшити кількість одягу на сміттєзвалищах за допомогою чорнила, що змінює колір

Про це повідомляє NBC News.

Науковці Массачусетського технологічного інституту стали на крок ближче до створення одягу, що змінює колір за бажанням власника. Ключевий елемент у новій технології - спеціальні фотохромні чорнила, що змінюють колір під впливом ультрафіолетового випромінювання.

Для початку дослідники створили на 3D-принтері прості пластикові об’єкти, зокрема, велику прозору каблучку. Однак варто потримати її під ультрафіолетовою лампою, прикраса змінить колір на червоний, жовтий чи блакитний. 

На цьому етапі необхідно 25 хвилин прямого випромінювання, щоб предмет змінив свій колір. Науковці попереджають, що ефект тимчасовий, тож через 16-20 годин каблучка чи інший об’єкт втратить забарвлення.

Одна із причин виникнення такої ідеї - бажання скоротити постійне споживання продуктів, а саме одягу.

"Якщо ви подивитеся на темп, з яким споживачі купують товари, ви можете побачити, що за останні десять років люди просто купують все більше і більше товарів. Це створює багато відходів, і наша мотивація полягала у тому, щоб сказати: чи можемо ми щодня отримати щось нове без додаткових матеріалів і відходів?", - пояснює автор проекту доктор наук Стефані Мюллер.