Поплічники Януковича хотіли розігнати Майдан за допомогою армії, - екс-голова Генштабу

Тодішнє керівництво країни хотіло застосувати армію для розгону протестувальників на Майдані

Про це заявив колишній начальник Генерального штабу і головнокомандувач Збройних сил України Володимир Замана, передає “Інтерфакс-Україна”.

Тодішній міністр оборони Павло Лебедєв, екс-глава СБУ Олександр Якименко та екс-генпрокурор України Віктор Пшонка намагались переконати Замана, що законодавство дозволяє увести війська до Києва для наведення конституційного ладу.

“Політичне керівництво намагалося змусити мене ввести війська до Києва, змусити зробити це незаконним шляхом. Йшлося про залучення Збройних сил до посилення об'єктів, наведення конституційного ладу в Києві", - сказав він під час допиту в суді у справі про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича.

За словами Замана, СБУ наприкінці 2013 - початку 2014 року "вдавалася до обвинувачення посадових осіб Генштабу в порушенні таємниці".

"Відносини були напружені, саме у цей час було звільнено мого першого заступника", - додав він.

Колишній очільник Генштабу також повідомив, що були спроби передислокувати до Києва підрозділи, які готувалися для посилення угруповання в Криму.

"Після перепалки з міністром оборони Лебедєвим я заявив, що це розпорядження не віддам. Того ж дня мені доповіли, що президент України підписав указ про моє звільнення", - сказав він.