У В'ятровича запропонували польським історикам перенести дослідження в Україну для більшої безпеки. Ті дали відповідь

В українському Інституті національної пам'яті заявили про неможливість продовження роботи українсько-польського форуму істориків у попередньому форматі через зміни до закону Польщі про "бандеризм"

Про це йдеться в заяві інституту, оприлюдненій 7 лютого.

Наголошується, що задля безпеки науковців українська сторона пропонує продовжувати історичний діалог на її території, "де відсутні будь-які обмеження чи політичний диктат щодо оцінок минулого".

"Український інститут, який забезпечував функціонування української частини Форуму, не бачить можливостей для його продовження в попередньому форматі. Ми не можемо гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території чи навіть безпеку їх перебування там", - йдеться в заяві.

В інституті також заявили, що ухвалення нового закону в Польщі, яким передбачено, зокрема, кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів 1925-1950 рр.", суттєво звужує простір  для дискусій та діалогу.

"Певні, що дискусії про минуле мають залишатися прерогативою істориків, а не політиків. Адже саме зважена професійна розмова, а не гучні політичні заяви, є однією з основ для порозуміння між народами", - додали в українському інституті.

Інститут національної пам’яті Польщі відреагував на цю заяву і наголосив, що здивований нею.

У польському інституті запевнили, що ухвалені в оновленому законі положення не зачіпають наукової діяльності, передає "Польське радіо".

"Побоювання щодо безпеки українських учасників наукових дебатів на території Польщі абсолютно необґрунтовані та навіть провокативні", - йдеться у повідомленні польської установи.

Польський інститут також нагадав, що у 2015 році Верховна рада України ухвалила закон, який надає членам українських націоналістичних організацій і тих, які колаборували з Німеччиною, статус борців за свободу та незалежність України.

Польська установа висловила тоді побоювання, що він може "зупинити будь-які критичні погляди про діяльність українських націоналістів, зокрема також представлення фактів на тему "геноциду польського населення, вчиненого УПА".

Польський інститут звернув увагу, що "польсько-український діалог про важкі сторони спільного минулого почався набагато раніше, ніж було засновано український інститут".

Водночас вони висловили надію на відновлення діалогу з українською стороною та проведення спільних заходів для захисту місць спочинку і символічних місць національної пам’яті.

Довідка:

Польсько-український форум істориків почав свою роботу у 2015 році під патронатом Інститутів національної пам’яті обох країн. В його основі - майданчик польсько-українського історичного діалогу.