Європарламент закликав переглянути перехід на літній час

Європейський парламент у Страсбурзі вирішив звернутися до Єврокомісії з проханням дати "грунтовну оцінку" директиві, що стосується переходу на літній час

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Відповідний документ, підготовлений під керівництвом чеського парламентаря Павла Свободи, підтримали 384 депутати, ще 154 були проти.

Проте вимогу комітету з транспорту скасувати літній час депутати не підтримали. За словами Свободи, випущена в 1981 році директива Європейських спільнот, а також директива ЄС від 2001 року не здобули очікуваного ефекту.

Свобода послався на останні дослідження, які спростовують припущення про істотну економію енергії в результаті переведення годинників двічі на рік.

"Зміни добового ритму є істотним ризиком для здоров'я людей і тварин", - підкреслив він.

Читайте також: Навіщо країни знущаються з людей, переходячи на зимовий час

Чеський депутат також вказав на дані, що свідчать про зростання на 30% кількості ДТП в перший тиждень після переведення стрілок годинника.

Комісар ЄС з транспорту Віолета Булк повідомила, що готова розглянути вимогу депутатів. Одночасно вона сказала, що відповідного звернення поки не надходило від жодної країни ЄС.

Дебати і голосування в Європарламенті - перший крок до можливого скасування переходу на літній час в ЄС. Тепер Єврокомісії належить прийняти рішення про зміну або скасування директиви ЄС від 2001 року, після чого літній час зможуть скасувати окремі країни Євросоюзу.