Газ для авто дешевшає через зміцнення гривні

Середня оптова ціна скрапленого газу в Україні станом на четвер, 8 лютого, склала 21,8 тис. грн за тонну, що на 390 грн нижче ціни 7 лютого

Про це повідомляє enkorr з посиланням на дані "Консалтингової групи А-95".

За словами керівника компанії-постачальника природного газу GT Group Владислава Колодяжного,наразі імпортний паритет цін на скраплений газ перебуває в межах 18,5 тис-19 тис грн/тонна.

"Знижувальний тренд формують котирування на польському кордоні та зміцнення курсу гривні. Ціни на східному кордоні знижуватимуться за котируваннями Brest із невеликим часовим лагом. На внутрішньому ринку дорогі залишки, куплені за курсом 29 грн/дол., уповільнюють динаміку падіння оптових цін. Але внутрішні аукціони стануть основним драйвером зниження", - сказав Колодяжний.

8 лютого на торгах зрідженим вуглеводним газом "Полтавської газонафтової компанії" ціна впала на 1 тис. грн/тонна у порівнянні з торгами напередодні.

Колодяжний зазначив, що лютий і березень - це найнижчий сезон споживання скрапленого газу, під час якого відбувається падіння цін, а нинішній рік не буде винятком.

У серпні 2017 року в Україні роздрібні ціни на автогаз сягнули рекордного значення - майже 17 грн/л. Таке зростання було обумовлене тимчасовим дефіцитом на ринку та обмеженням поставок із Росії. Для зниження залежності від Росії українські компанії продовжили диверсифікувати поставки скрапленого газу, почавши імпорт із Казахстану, Польщі, Румунії та портів Чорного моря.

Зазначимо, станом на 9 лютого Нацбанк зміцнив гривню вже до 27,12 грн/дол.