Нацбанк вимагає у працівників "1+1" показати рахунки, через які могли виводитися гроші з ПриватБанку

Медіахолдинг "1+1 медіа" заявив, що Нацбанк звернувся до компанії з вимогою розкрити інформацію про рух на банківських рахунках топ-менеджерів, журналістів та ведучих холдингу

Про це йдеться в офіційній заяві "1+1 медіа", передає УНІАН.

Запит про розкриття інформації з рахунків адресований виконувачу обов'язків голови правління ПриватБанку.

Також вимагається розкрити дані співробітників незалежного продакшену, який виробляє частину контенту для "1+1 медіа".

"Ми розглядаємо цей запит як прямий тиск і спроби політичного переслідування напередодні виборів. Ми вкрай стурбовані цим документом і бажанням Нацбанку отримати доступ до банківської таємниці декількох десятків співробітників "1+1 медіа", - заявили у медіахолдингу.

Заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова заявила, що рахунки деяких клієнтів ПриватБанку, зокрема співробітників "1+1", могли використовувати для виведення коштів без їхнього відома і дозволу, передає "Громадське".

"Наша задача, як Нацбанку, визначити, чи була використана банківська система для незаконних дій. Якщо ми отримаємо достатньо доказів, що так, дійсно, там були незаконні дії, ми завжди передаємо це до правоохоронних органів. Надалі кваліфікувати це - чи було це якесь порушення, чи кваліфікувати це (як кримінальне правопорушення, - ред.) - це вже завдання правоохоронних органів. Ми заходи впливу накладаємо на банки. Якщо ми фіксуємо порушення і ці порушення свідчать про відсутність системи контролю, то ми штрафуємо банки досить суттєво", - повідомила Рожкова.

Зазначається, що загалом в межах нинішньої перевірки ПриватБанку Нацбанк зробив запити щодо операцій понад 6 000 осіб.

У Нацбанку вважають витік інформації лише щодо представників медіа як спробу тиску та планують провести розслідування, як матеріали перевірок потрапили в мережу.