NASA відмовилась від допомоги Falcon Heavy, бо боїться конкуренції

Ілон Маск запропонував NASA доставити будь-який багаж на орбіту, але космічна агенція відмовилась через потенційну “конкуренцію”

Про це йдеться у матеріалі колишньої заступниці директора NASA Лорі Гарвер у The Hill.

Компанія SpaceX запропонувала NASA безкоштовно перевезти будь-який багаж на орбіту при першому запуску Falcon Heavy. Але космічна агенція вбачає у ракеті "конкуренцію", тому і відмовилася від пропозиції, вважає авторка. Замість цього, генеральний директор SpaceX Ілон Маск завантажив на суперважку ракету свій власний Tesla Roadster, перетворивши подію на блискучу рекламу обох продуктів.

За словами Гарвер, Falcon Heavy може врятувати NASA, однак працівники космічної агенції боялися проекту з дня його анонсування 7 років тому.

Читайте також: Найпотужніша ракета за останні 30 років.Все, що потрібно знати про тріумфальний запуск Falcon Heavy

Говорячи про конкуренцію, екс-заступниця директора NASA розповідає, що космічна агенція витратила понад $15 млрд на розробку надважкої ракети, що запустять лише через 2 роки. Якщо ж ця ракета буде працювати, то її запуск коштуватиме $1 млрд. У той час SpaceX не витрачаючи кошти з бюджету може запропонувати запуск удесятеро дешевше.

“Іншими словами, NASA може придбати 10 запусків Falcon Heavy за кошти для запуску своєї ракети - і інвестувати залишок у справді революційні та значущі місії, які просувають науку та розвідку”, - йдеться у статті.

На думку авторки, уряд повинен зосередитися на своїх довгострокових цілях та партнерських відносинах з приватним сектором, щоб стимулювати успіх космічної справи у США.