Під час Олімпіади представлять "найтемнішу будівлю в історії". Вона виглядає як "порожнеча"

9 лютого в Пхенчхані, де проводяться зимові Олімпійські ігри, відкриється "перша супер-чорна будова" - павільйон британського архітектора Асіфа Кхана, створений з матеріалу Vantablack

Про це повідомляє archdaily.com

Матеріал Vantablack є найчорнішим з усіх відомих речовин, вперше його представили вчені Національної фізичної лабораторії Великобританії в 2015 році.

Він складається з нанотрубок, розташованих на алюмінієвій фользі, і, коли фотони потрапляють на матеріал, вони не відображаються, а перетворюються в тепло.

Матеріал поглинає 99% світла, і через відсутність відбитого кольору людське око сприймає його як чорну діру - наче на місці речовини нічого немає. Через це об'ємні предмети сприймаються як пласкі.

Павільйон буде покритий маленькими світловими прутами, що створюють ілюзію зоряного розсипу. За задумом архітектора, він повинен нагадувати космос, на який дивляться з Землі - через візуальний дисонанс буде створюватися "приголомшуюче" відчуття "нескінченного простору".

"З відстані конструкція буде схожа на вигляд з вікна, що виходить у відкритий космос. При наближенні до неї це відчуття буде рости, а при вході в будівлю створиться враження, ніби вас поглинула хмара темряви", - розповідає архітектор.

Усередині павільйону розташована простора "водяна кімната" - мультисенсорна інсталяція, яка вихлюпує 25 тисяч крапель води в хвилину. Краплі будуть текти по жолобах, за якими можна ходити, а потім потрапляти в "озеро", яке висихає і з'являється знову, "то повертаючись, то зникаючи з поля зору глядача". Відвідувачі зможуть взаємодіяти з сенсорами і задавати їм ритм.

"Водна інсталяція всередині павільйону вся біла і яскраво освітлена. Після того, як очі звикнуть, можна відчути, що маленькі краплі води - як зірки. Всі відвідувачі знають, які за розміром краплі води. Я хотів перейти від космічних вимірів до розміру водяних крапель в кілька кроків. Краплі містять в собі такий же водень, що і зірки, з самого моменту зародження всесвіту", - каже Кхан.

Павільйон виконаний на замовлення Hyundai Motor, це частина проекту по поліпшенню мобільності людей. Другий проект Hyundai - автомобіль на водневих паливних елементах, обидві задумки відображають успішне майбутнє. Чорний фасад будівлі втілює собою широту Всесвіту, а водна інсталяція - молекули водню, які стикаються один з одним, як в новому автомобілі компанії.

Читайте також: 10 вражаючих споруд світу: від будинків-диваків до хмарочосів з майбутнього