Стокгольмський арбітраж знизив вартість російського газу для України на $20-50 за тисячу кубів

Згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, вартість російського газу для НАК "Нафтогаз України" буде нижчою на $20-50 за тисячу кубометрів порівняно зі старою формульною ціною

Про це повідомив головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ціна за зміненим контрактом буде істотно нижче ціни за старою формулою. Зараз різниця становить близько $20. Проте ця сума коливатиметься залежно від сезону. У другому кварталі різниця сягатиме $50, тому що в теплу пору року ринкові ціни на газ падають. Раніше формула була прив'язана до нафтопродуктів і не відображала ринкові тенденції в Європі", - сказав Вітренко.

Чиновник зазначив, що наразі вартість російського газу для "Нафтогазу" з урахуванням рішення Стокгольмського арбітражу на $20-30 нижча від вартості газу, що закуповується на ринку Німеччини. Це відбувається за рахунок виключення транспортної складової.

За словами Вітренка, рішення арбітражу зобов'язує "Нафтогаз" закупити за принципом "бери або плати" у "Газпрому" в 2018 році 4 млрд кубометрів газу. Ці поставки можуть початися з березня.

"Рішення Стокгольмського арбітражу базується на принципі, що ми повинні купувати у росіян половину своїх річних потреб у імпорті", - пояснив Вітренко.

Раніше голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв попереджав, що НАК "Нафтогаз України" може почати купувати природний газу у російського "Газпрому" вже в березні. За його словами, Україна планує закупити в 2018 році 4-5 млрд кубометрів газу в Росії.

У Міненерговугілля на це відповіли, що фінансовий план НАК "Нафтогаз України" не враховує можливості закупівлі газу в "Газпрому".

Станом на 9 лютого 2018 року Україна не купує в Росії газ уже 2 роки та 75 днів.