У Росії заарештували гендиректора "Індустріального союзу Донбасу" зі списку найбагатших людей України. Він виявився росіянином

У Росії заарештували на 2 місяці гендиректора "Індустріального союзу Донбасу" бізнес-партнера олігарха та екс-губернатора Донеччини Сергія Тарути Олега Мкртчана

Про це повідомляє російське видання "КомменсантЪ".

За даними "Ъ", Мкртчана, який входив у список Forbes найбагатших людей України, заарештували в Москві за розкрадання понад 1 млрд руб. з кредиту, наданого підприємствам ІСД. Сам Мкртчан заявляє про свою невинність, стверджуючи, що офшор, на який, за версією слідства, виводили викрадені кошти, йому не належить.

Видання з посиланням на джерела зазначає, що Мкртчана прилетів із-за кордону до Росії та зупинився в 5-зірковому готелі Ritz-Carlton на Тверській. У понеділок, 5 лютого, вранці за бізнесменом прийшли співробітники Служби економічної безпеки ФСБ і, пред'явивши постанову слідчого Головного управління Слідкому Росії,, оглянули номер і речі пана Мкртчана, а його відвезли до будівлі СКР у Технічному провулку.

Слідчий пред'явив Олегу Мкртчану постанову про притягнення його як обвинуваченого за ч. 4 ст. 159 Кримінального кодексу Росії (шахрайство в особливо великому розмірі). За версією слідства, співвласник і гендиректор ІСД Мкртчан залучив кілька кредитів Зовнішекономбанку для розвитку підприємств, що входять у союз, однак частину грошей - понад 1 млрд руб. - вивів у підконтрольний йому офшор, витративши згодом на свої проекти.

Пан Мкртчан свою провину не визнав, заявивши, що не має жодного відношення як до розкрадання, так і до офшору, через який, за версією слідства, викрадалися гроші держкорпорації.

Далі Мкртчана відвезли до Басманного райсуду. Клопотання про його арешт розглянув суддя Артур Карпов.

Адвокати бізнесмена попросили суддю відкласти засідання на 72 години, проте їм було відмовлено. На думку слідчого, на волі Мкртчан може сховатися за кордоном, у тому числі в Україні, де має активи. У відповідь підозрюваний заявив, що після подій 2014 року він відмовився від українського громадянства України, отримавши російське, і не планує переховуватися від слідства, тим більше в Україні.

Як альтернативу СІЗО захисники запропонували домашній арешт, але суддя заарештував Мкртчана на два місяці - до 5 квітня.

Олег Мкртчан, Сергій Тарута та низка російських бізнесменів у 1995 році заснували ІСД, до якого свого часу входило кілька десятків підприємств, а основним активом був Алчевський металургійний комбінат.

Зовнішекономбанк у 2009 році фінансував покупку 50%+2 акцій ІСД російськими інвесторами. Екс-голова ЗЕБ Володимир Дмитрієв казав у 2013 році, що кредити на купівлю та фінансування ІСД склали близько $8 млрд.

Forbes писав, що основний пакет ІСД перебуває у структур інвесткомпанії "Варданян, Бройтман і партнери" Рубена Варданяна і Михайла Бройтман, яка тримає його в інтересах ЗЕБ.

У Сергія Тарути і Олега Мкртчана було 49% ІСД, при цьому акції пана Тарути з 2014 року заарештовані кіпрським судом за позовом ВТБ - він виступав поручителем за великим кредитом, який не був повернений банку. У грудні 2017 року власники ІСД заявили про втрату контролю над своїми активами на Донбасі.

Олег Мкртчан також володів низкою підприємств у Росії на Кубані та декількома футбольними клубами в різних країнах, у тому числі краснодарським ФК "Кубань". Акції "Кубані" близько двох років тому бізнесмен передав владі краю - на той момент борги клубу оцінювали в 1 млрд руб.

Адвокати бізнесмена планують оскаржити його арешт. За даними "КомменсантЪ", ім'я Сергія Тарути в матеріалах кримінальної справи його бізнес-партнера Мкртчана наразі не фігурує.