Цього тижня SpaceX запустить перші супутники, що забезпечать інтернетом всю планету. Як це буде

У суботу, 17 лютого, SpaceX проведе черговий запуск Falcon 9. Згідно з планом, багаторазова ракета доставить на орбіту іспанський супутник Paz для радіолокаційного спостереження та два тестових супутники для роздачі інтернету Microsat 2a і 2b

Як повідомляється на сайті NASA, SpaceX планує вивести на орбіту мережу з тисяч таких супутників. До 2027 року вони повинні забезпечити повне покриття інтернетом всю поверхню Землі.

SpaceX зробить четвертий в цьому році космічний запуск 17 лютого. Багаторазова ракета Falcon 9 стартує з Військово-повітряної бази Ванденберг в Каліфорнії. Компанія вже провела прожиг двигунів ракети і почала підготовку корисного навантаження.

Як передає NASA Spaceflight.com, ракета доставить на сонячно-синхронну орбіту іспанський супутник радіолокаційного спостереження Paz масою 1350 кг, а також два демо-супутника Microsat 2a і 2b масою 400 кг. Демо-супутники стануть першим компонентом розгалуженого "сузір'я" супутників Starlink.

Згідно з бізнес-планом, з 2019 по 2024 роки SpaceX виведе на орбіту 4425 супутників для роздачі інтернету. Раніше представники компанії розповідали, що "сузір'я" розташуються на низькій навколоземній орбіті на висоті 1110-1350 км - нижче, ніж традиційні геостаціонарні супутники.

Завдяки цьому затримка при передачі сигналу складе всього 25-35 мілісекунд. При цьому у більшості супутникових провайдерів цей показник становить 600 мілісекунд.

Falcon 9 виведе іспанська супутник Paz на висоту 514 км, а Microsat 2a і 2b розташуються ще вище. З їх допомогою компанія протестує систему радіозв'язку в Ku-діапазоні в зв'язці з наземними станціями.

Точки зв'язку SpaceX будуть базуватися в Вашингтоні, Каліфорнії і Техасі. Також компанія обладнає прийомними терміналами фургони, які встановлять в різних містах по всій Америці.

Про систему Starlink поки відомо небагато. Представники SpaceX раніше повідомляли, що супутники будуть працювати за принципом комірчастої мережі і зможуть перенаправляти сигнал в райони з максимальним завантаженням.

Всього SpaceX обіцяє забезпечити інтернетом мільярди людей, в тому числі жителів віддалених і сільських регіонів. Система Starlink буде передавати сигнал безпосередньо на станції і термінали в будинках користувачів, для їх роботи буде потрібно мінімум інфраструктури.

Це дозволить провести інтернет в регіони, де раніше доступ до мережі був відсутній. При цьому швидкість з'єднання навіть в найвіддаленіших точках буде доходити до 1 Гбіт / с.

Супутниковий бізнес повинен стати головним джерелом прибутку для SpaceX. Згідно з внутрішніми документами компанії, до 2025 року цей напрям принесе SpaceX  $ 30 млрд і операційний прибуток в $ 15-20 млрд. 

Для порівняння - найбільша телекомунікаційна компанія Comcast, що надає послуги високошвидкісного інтернету, в 2015 році заробила тільки $ 12 млрд.

Частину прибутку SpaceX планує витратити на космічну програму польотів на Марс. Ще в 2015 році, коли Ілон Маск вперше представив проект Starlink, він зазначив, що зароблені на супутниках кошти підуть на "будівництво міста на Марсі".

Читайте також: Найпотужніша ракета за останні 30 років.Все, що потрібно знати про тріумфальний запуск Falcon Heavy