"Укрзалізниця" вперше купила дизпаливо за формульною ціною, заощадивши 70 млн грн

ПАТ "Укрзалізниця" стала першою в Україні компанією, яка спромоглася провести закупівлю дизельного пального за формульною ціною

Про це повідомив у Facebook в. о. голови "Укрзалізниці" Євген Кравцов.

"Перші 2 договори на поставку 40 тис. тонн підписали сьогодні. Такий довгоочікуваний перехід на закупівлю пального за формульною ціною - це, по суті, історичний момент. Нам вдалося зробити те, що було в планах останні три роки", - написав Кравцов.

Керівник підприємства зазначив, що відповідно до умов договору, ціна може переглядатися при постачанні кожної партії пального та залежатиме від динаміки цінових котирувань на нафту, що публікує агентство Platts, а також курсу валют. За словами Кравцова, на закупівлях за формульною ціною вже заощадили 70 млн грн.

"Завдяки зміні світових котирувань на дизельне пальне та курсів валют на сьогоднішній день завдяки формульним закупівлям ми вже зекономили 70 млн грн. Укрзалізниця - найбільший споживач дизелю в Україні, і це наша найбільша стаття закупівель. Логічно, що компанія має купувати його за найнижчими цінами та найкращими умовами. До кінця року плануємо повністю перейти на закупівлю пального за формулою", - додав Кравцов.

Водночас перший заступник міністра економічнорго розвитку Максим Нефьодов зазначив, що закупівлі за формульним ціноутворенням означають, що постачальники торгуватимуться "націнкою" до ціни S&P Global Platts, акцизів та курсу доллару.

"Змінюються ці вводні, змінюється автоматично і ціна. Раніше при зміні вводних або УЗ переплачувала (переговори на зниження ціни чомусь завжди йшли погано), або постачальник починав вимагати підвищувати ціну (пресловуті підозрілі довідки про зростання на 10%), погрожуючи зупинити поставки.

Можливість проведення тендерів по формулі була запроваджена в законі "Про публічні закупівлі" наприкінці 2015 року.

Нефьодов також уточнив, що обсяг закупівлі становитиме 60 тис. тонн на 1,7 млрд грн.