ДТП, суди та лікарні. Як електросамокати Bird призвели до колапсу на дорогах Санта-Моніки

За перші п'ять тижнів цього року електросамокати Bird стали причиною 281 транспортної пригоди і привели до 97 судових позовів в одному з міст Каліфорнії. Крім того, довелося вісім разів викликати "швидку" через падіння

Пр це пише Forbes.

Жителі міста Санта-Моніка (Каліфорнія) масово пересіли з автомобілів і автобусів на електричні самокати компанії Bird.

Новий райдшерінговий сервіс дозволяє швидко дістатися до роботи, не підлаштовуючись під розклад громадського транспорту. Зарядки самоката вистачає на 15 годин використання, а прокат коштує зовсім недорого: $1, плюс 15 центів за кожну милю шляху.

Користуватися сервісом дуже просто: потрібно завантажити додаток Bird і зареєструвати в ньому свої водійські права і номер кредитки. Після чого додаток показує найближчий до вас самокат. На місці досить сканувати Q-код електросамоката, щоб додаток початок автоматично підраховувати кілометри і списувати гроші з рахунку.

За кілька місяців існування сервісу (його запустили у вересні минулого року) 1000 самокатів Bird зробили 250 000 поїздок.

Діставшись до роботи, дому або кафе, користувачі можуть залишити самокат в будь-якому зручному місці, не блокуючи тротуар і не займаючи місця для паркування.

Після восьмої вечора персонал компанії шукає електричні транспортні засоби по всьому місту, щоб поставити на зарядку. Вранці самокати знову виносять на вулиці, щоб кожен бажаючий міг покататися.

Все б добре, але сервіс став настільки популярним в Санта-Моніці, що місто зіткнулося з низкою серйозних проблем. За перші п'ять тижнів цього року самокати стали учасниками 281 транспортної пригоди і привели до 97 судових позовів.

Справа в тому, що за законом штату Каліфорнія, пересуватися на подібних транспортних засобах можуть тільки особи старше 16 років, які отримали посвідчення водія. Крім того, необхідно бути тверезим, носити шолом і не їздити по тротуарах.

Багато цими правилами нехтують, за що і отримують виклики до суду. Вісім разів довелося викликати невідкладну допомогу через серйозні падіння (користувачі отримали травми голови та переломи рук).

Щоб запобігти подібним інцидентам, Bird почав безкоштовно роздавати шоломи і розміщувати на самокатах наклейки з витягами із закону. Також компанія пообіцяла поширити інформацію про техніку безпеки, пише Washington Post.

Але на цьому список шкоди, який електросамокати наносять Санта-Моніці, не закінчується. Оскільки ніхто не контролює користувачів сервісу, вони регулярно блокують в'їзди на пандуси, і кидають самокати на тротуарах, біля лавок або живоплотів.

Це дуже заважає пішоходам, інвалідам та людям похилого віку. Влада Санта-Моніки кілька місяців висловлювала своє невдоволення сервісом. Після чого прийшли до висновку, що Bird незаконно здійснює підприємницьку діяльність, і вона повинна бути негайно припинена - принаймні, до отримання відповідної ліцензії.

На це глава компанії Тревіс Вандерзанден відповів, що сталося "звичайне непорозуміння", і необхідна ліцензія у компанії є.

"Місто вважає, що нам потрібен дозвіл на вендінг, яке отримують власники фургонів з тако або хот-догами. Але ми ж нічим не торгуємо на своїх самокатах - особливо їжею. Подібні непорозуміння виникають тому, що існуюче законодавство не встигає за стрімким розвитком технологій.Зараз ми ведемо продуктивні переговори з адміністрацією Санта-Моніки і сподіваємося, що прийдемо до угоди, яке влаштує обидві сторони", - заявив Вандерзанден.

Представники AirBnB впевнені, що ці проблеми - всього лише верхівка айсберга. Коли сервіс запускають раніше, ніж в місті створюються умови для його використання і методи регулювання, труднощі з кожним днем ​​тільки посилюються. Однак при грамотній інтеграції самокатів в міську транспортну інфраструктуру, можна істотно знизити рівень забруднення повітря і змусити американців рідше користуватися автомобілями.