Експерти МВФ: Україні час починати продавати державні підприємства

Керівник місії МВФ в Україні Рон Ван Роден заявив про необхідність початку приватизації держпідприємств для залучення інвестицій в українську економіку

Про це він заявив під час зустрічі з головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм у Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Саме зараз час починати продавати державні підприємства, що поліпшить ситуацію в економіці і поліпшить ситуацію з корупцією. Створення Антикорупційного суду вважаю критично важливим доповненням до раніше створеним НАБУ, САП і НАЗК", - розповів він.

Роден також зазначив, що Україна потребує великих інвестицій, як внутрішніх, так і іноземних. Керівник місії МВФ в Україні назвав важливими закон про приватизацію, а також законодавчі ініціативи, спрямовані на боротьбу з корупцією. Також відзначалася необхідність ухвалення законів, спрямованих на поліпшення бізнес-середовища в країні.

У свою чергу Голова Верховної Ради зазначив, що візьме під особливу опіку законопроекти, які рекомендує МВФ. Він також відзначив важливість закону "Про приватизацію державного майна", ухваленого в січні цього року. "Цей закон не лише дозволяє розпочати приватизацію державних об'єктів, він також є антикорупційним, який створює прозорі правила для приватизації в Україні. Він дозволить одночасно і наповнити державний бюджет, і знизити корупційні ризики, які, на жаль, існують на державних підприємствах", - сказав спікер.

Голова ВР висловив сподівання, що процес приватизації в Україні почнеться вже цієї весни. "Сповнений оптимізму, що вийдемо на позитивне рішення", - зазначив Парубій.

Раніше Заступник голови Фонду державного майна України Юрій Нікітін заявляв про плани ФДМ щодо приватизації енергетичних активів в другій половині 2018. На його думку, продаж пакетів акцій обленерго доцільний лише після введення RAB-регулювання.

"З точки зору приватизації важливо, щоб цей механізм запрацював. Щоб інвестор розумів, як він може свої інвестиції повертати - ті, які він буде вкладати в компанію. В ідеалі, щоб воно (RAB-регулювання - Ред.) запрацювало до того, як об'єкти будуть приватизовані", - повідомив заступник голови ФДМ.

На його думку, введення RAB дозволить залучити додаткові інвестиції і надходження до держбюджету.
"У нашому розумінні, з точки зору вартості цих активів - їх вартість повинна зрости, причому досить серйозно, якщо буде введено RAB-регулювання в цих компаніях", - зазначив Нікітін.

Нагадаємо, згідно із затвердженим планом приватизації в 2018 році ФДМ планує виставити на продаж "Хмельницькобленерго" (70%), "Миколаївобленерго" (70%), "Харківобленерго" (65%), "Запоріжжяобленерго" (60%), "Тернопільобленерго" ( 50,9%), "Черкасиобленерго" (46%), "Сумиобленерго" (25%), "Донбасенерго" (25%), "Одесаобленерго" (25%).