У Південно-Африканський республіці новий президент - бізнесмен, який колись боровся проти апартеїду

Новим президентом Південно-Африканської республіки став один із найбагатших людей країни бізнесмен Сиріл Рамафоса

Про це повідомляє ВВС.

Рамафоса став президентом через день після того, як лідера країни Джейкоба Зуму розкритикували і він був вимушений піти у відставку. Бізнесмен був єдиним кандидатом, якого номінували у парламенті на посаду президента, тому голосування не проводили.

Раніше керівна партія "Африканський національний конгрес" закликала президента Джейкоба Зуму піти у відставку або пройти через процедуру голосування про недовіру в парламенті. У телевізійному зверненні 14 лютого той заявив, що негайно йде з посади, проте не згодний із рішенням своєї партії.

Пана Зуму неодноразово звинувачували у корупції, проте він заперечував будь-які правопорушення.

Опозиційна партія "Борці за економічну свободу" після оголошення пана Рамафоси президентом на знак протесту залишила залу засідань у парламенті. Ця партія хоче проведення нових виборів, а не того, щоб "Африканський національний конгрес" визначав, хто буде обіймати посаду президента.

Сиріл Рамафоса народився 1952 року в Соуето - район Йоганнесбурга, куди примусово заселяли африканське населення під час апартеїду. У 1974 та 1976 роках Рамафосу затримували за боротьбу проти апартеїду. У 1982 році він очолив профспілку "Національний союз гірників". У 1990 році був секретарем комітету, який робив приготування до звільнення Нельсона Мандели з в'язниці.

У 1990-х роках Рамафоса сподівався стати спадкоємцем Нельсона Мандели на посаді президента ПАР, але наступником останнього обрали Табо Мбекі. У 1997 році Рамафоса повністю присвятив себе бізнесу й став одним із найбагатших південноафриканських бізнесменів.

У 2012 році він перебував у раді директорів гірничо-видобувної компанії Lonmin, коли її робітники організували страйк. Під час однієї з акцій протесту в місті Марікана поліція застосувала проти гірників зброю, загинули 34 людини.

У 2014 році став віце-президентом Південно-Африканської республіки, а в грудні 2017 року був обраний лідером "Африканського національного конгресу".