Туреччина запропонувала США розмістити в Сирії спільний військовий контингент

Туреччина запропонувала США розмістити на території Сирії спільний військовий контингент в обмін на виведення курдських підрозділів із прикордонного з Туреччиною району

Про це йшлося на зустрічі очільника Держдепу США Рекса Тіллерсона з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом і главою МЗС Мевлютом Чавушоглу, передає ВВС.

"Ми вирішили, і президент Ердоган вирішив, вчора ввечері, що нам потрібно обговорити шляхи виходу. Наші відносини дуже важливі", - сказав Тіллерсон.

Прем'єр-міністр Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Туреччина готова на спільні з США заходи в регіоні, якщо курдські загони народної самооборони підуть із міста Манбіджа.

"Дуже важливо, хто саме буде керувати і забезпечувати безпеку в цих районах. Ми координуватимемо зусилля, щоб відновити стабільність в Манбіджі та інших містах. Ми почнемо з Манбіджа. Після того як загони народної самооборони його залишать, ми разом зі США можемо зробити спільні кроки, засновані на довірі ", - сказав Чавушоглу.

За словами турецького міністра, США і Туреччина створили механізми для майбутніх переговорів, у яких ситуація в Манбідж буде пріоритетом. Перший раунд переговорів має відбутися в середині березня.

Тіллерсон заявив, що США визнають право Туреччини захищати свої кордони, але закликав Анкару утриматися від надто різких кроків. Також Тіллерсон визнав, що США не виконали дану Туреччини обіцянку про те, що курдські сили покинуть Манбідж, коли він буде звільнений від екстремістів.

"США раніше давали Туреччини обіцянки, які ми не виконали. В рамках робочої групи ми будемо над цим працювати, і Манбідж буде пріоритетом", - сказав Тіллерсон під час візиту до Туреччини.

З 20 січня турецька армія проводить на території Сирії операцію "Оливкова гілка" проти курдських загонів у прикордонних із Туреччиною районах. Туреччина вважає курдські підрозділи в Сирії філією Робочої партії Курдистану, яка в Туреччині вважається терористичною організацією і заборонена. Проти сили курдів виявилися одними з найнадійніших союзників США у боротьбі проти терористів "Ісламської держави".

Якщо турецький наступ переміститься на схід до Манбіджа, існує ймовірність, що зона бойових дій розшириться до районів, де базуються американські військові інструктори та спецпідрозділи.