Реформа місцевого самоврядування: за 2,5 року Україна отримала такий результат, який європейцям не снився і за 10 років, - експерт

Під час проведення першого етапу реформи місцевого самоврядування і створення об'єднаних територіальних громад (ОТГ) Україна продемонструвала досягнення, на які не сподівалися закордонні партнери

Про це заявив директор з питань науки і розвитку Громадської організації "Інститут громадянського суспільства", колишній народний депутат і радник президента Анатолій Ткачук в авторській програмі Миколи Княжицького на телеканалі Еспресо.TV.

" ...Перший проект закону про реформу, про адміністративно-територіальний устрій я підготував у 1993 році. Потім у 2005-2006 роках ми зробили першу підготовку до реалізації реформи, не вийшло. В 2008-2009 у нас були створені робочі групи, були відмакетовані громади, райони по всій Україні, здавалося: ще  секунда, і все піде. Не вийшло, прийшов новий уряд і все це діло скасував. І от у 2014 році, після Революції Гідності, з’явилося це вікно, а в нас все готово. Ми запропонували, тодішній уряд Яценюка і віце-прем’єра Гройсмана все це підтримав і, відверто кажучи, ми отримали кращі результати, ніж сподівалися", - розповів він.

Читайте такожАнатолій Ткачук: "Українець або добровільно виконує закон, або його ніхто не змусить"

За словами Ткачука, справжній успіх реформи став можливим тільки за рахунок того, що українці сприйняли цю реформу і добровільного погодилися на її проведення.

"Тому що в мене був такий певний скептицизм, що от добровільна компонента, чи дасть змогу нам достатньо швидко рухатися вперед? Але виявилося, що українці дійсно підтвердили цю тезу, яку я кажу, що в Україні закони виконуються тільки добровільно. Якщо українець добровільно виконує закон, тоді все нормально, якщо не виконує - ніхто його не змусить", - додав експерт.

За його словами, під час створення об'єднаних територіальних громад (ОТГ) Україна "отримала за 2,5 року результат, який європейцям не снився і за 10 років".