Треба виходити не за дострокові вибори, а за зміну виборчого законодавства, - Рибачук

Масові протестні акції у центрі столиці слід організовувати не з вимогою дочасних виборів до Верховної Ради, а з вимогою переходу на проведення виборів за відкритими списками

Про це український політик та громадський діяч, колишній голова Адміністрації президента Олег Рибачук, коментуючи черговий "марш" прихильників Міхеіла Саакашвілі, заявив в програмі "Вердикт" з Сергієм Руденко на телеканалі Еспресо.TV.

"Люди мають виходити на вулицю не з вимогою дочасних виборів, а в першу чергу з вимогою зміни виборчого законодавства. З тим щоб виборець на щось впливав, бо зараз виборець не впливає на місця в закритих списках і виборець не впливає фактично на програми мажоритарників", - наголосив він.

Інакше ситуація з узурпацією влади та зловживання нею у чиїхось власних інтересах знову повторюватиметься, додав Рибачук.

"Люди добрі, за цим (виборчим - ред.) законом ви нічого не зміните. І що? Знову "Банду геть?", знову "Ганьба!", знову трощимо відтрини, знову хода по Києву", - зазначив політик.

При цьому він не виключає, що за оновленим виборчим законодавством до парламенту спершу можуть прийти ті самі обличчя, що й тепер, однак, сказав він, це не означає, що не слід приймати Виборчий кодекс, тим більше що це було передвиборчою обіцянкою Петра Порошенка, а також обіцянкою партій, які входять до владної коаліції, і є одним із зобов'язань України перед західними партнерами.

Якщо завтра закон прийняли, оновили склад ЦВК, то в ідеалі лишається свідомість виборців. Але виборці мають почати обирати. Хай вони обирають тих самих, але тоді з ними вже можна почати працювати.