Польща створює міжвідомчий орган, щоб боротися з фашизмом

У понеділок в уряді Польщі мають намір створити міжвідомчу групу для боротьби з проявами фашизму та інших тоталітарних ідеологій, у яких має місце ненависть на тлі національних, етнічних, расових та конфесійних проблем

Про це повідомив голова канцелярії прем'єр-міністра Польщі Міхал Дворчик, передає RMF24.

"У понеділок буде створено міжміністерську групу для боротьби з проявами фашизму та інших тоталітарних ідеологій", - сказав Дворчик.

За його словами, це буде орган консультативного та консультативно-координаційного характеру, до якого увійдуть представники міністерства внутрішніх справ, міністерства юстиції, міністерства закордонних справ, міністерства культури, поліції, прикордонної служби, Агенції внутрішньої безпеки і національний прокурор.

"Там будуть представники всіх міністерств, які беруть участь у цьому питанні", - підкреслив Дворчик.

За даними видання, сам прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький назвав це "дуже хорошою ініціативою".

З чого все почалося

Як повідомляє BBC, у неділю, 18 лютого, на воротах посольства Польщі в Ізраїлі намалювали свастики. За день до цього прем'єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що євреї були серед винуватців Голокосту.

Поліція у Тель-Авіві почала розслідування через образливі знаки та напис "вбивця". Ізраїль вже різко засудив заяву прем'єр-міністра Моравецького щодо ролі самих євреїв під час Голокосту.

На Мюнхенській безпековій конференції у суботу, 17 лютого, Моравєцький відповідав на питання ізраїльського журналіста, який поцікавився, чи тепер у Польщі будуть карати за розмови про польських колаборантів під час здійснення Голокосту.

Моравецький відповів: "Надзвичайно важливо насамперед зрозуміти, що, звичайно, це не буде каратись, не буде вважатись злочином говорити, що були польські злочинці, як і єврейські злочинці, були російські злочинці, як і українські… не тільки німецькі злочинці".

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу у відповідь заявив, що ці коментарі були "обурливими" та показали "нездатність зрозуміти історію".

У неділю він вже поговорив з Моравецьким, щоб обговорити це питання. Після розмови речник уряду Польщі заявила, що коментарі прем'єра "не мали на меті заперечити Голокост, або звинуватити єврейських жертв Голокосту у геноциді, організованому нацистською Німеччиною".

Нові суперечки виникли за кілька тижнів після жорсткої критики Ізраїлю нового польського закону щодо Інституту національної пам'яті.

Документ передбачає кримінальне покарання за звинувачення польської нації або держави у нацистських злочинах проти євреїв.